Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Najsurovija istina o Hrvatskoj: Evo kako se možete spasiti

Autor: Iva Međugorac

Ovih dana Hrvatska je svjedočila video uratku mladog Antonia Gvozdića, 20-godišnjaka iz općine Soljani nedaleko od Županje. Mladić je ovo koji je u utorak ujutro javnost rastužio, ali i suočio sa surovom stvarnošću, jer on i otac bili su primorani baciti 25 tona prvoklasne lubenice na oranicu.

Uz budnicu Moja domovina, rasuli su Gvozdići svoje lubenice na slavonske oranice, a mladi poljoprivrednik pozvao je hrvatski narod da kupuje hrvatsko jer samo na taj način moguće je spasiti hrvatsku poljoprivredu. Brda lubenice ova je obitelj bila primorana baciti, jer će istrunuti zato što ih nema tko otkupiti. Kako se kasnije moglo saznati iz medija, dosada su prodavali lubenice po kunu za kilogram, a prošle godine i po 40 lipa, no posljednja tura koju su morali uništiti naprasto nije imala kupca, ni po kojoj cijeni jer je otkup otkazan u posljednji tren.

Nije Antonio jedini hrvatski poljoprivrednik, štoviše, on je jedan od onih koji potvrđuju da je hrvatska poljoprivreda posramljena i bačena na koljena, između ostaloga i zbog uvoza kojemu ne mogu parirati. Problema s lubenicama imaju i dolini Neretve, osobito onda kada je urod dobar. Tamošnji uzgojivači poteškoća su imali i s jagodama, pa i trešnjama. Neretvanska lubenica, po otkupnoj cijeni od 1,7 kuna po kilogramu počinje se pojavljivati na tržištu, no poljoprivrednici iz toga kraja opravdano strahuju jer bi se cijena kroz desetak dana mogla spustiti, što bi rezultiralo time da im se dobar urod ne isplati. Proizvođači dinja i lubenica iz ovoga kraja upozoravaju kako je stanje na tom području izrazito dramatično, do čega je, između ostaloga, dovelo iseljavanje stanovništva, a osim toga, problema imaju i s trgovačkim lancima, koji već u vrijeme isporuke prvih dinja i lubenica na svojim policama nude talijanske proizvode po akcijskim cijenama.

Malo je onih koji cijene činjenicu da je lubenica iz Hrvatske svježa, jer se bere dan prije otpremanja kupcima, za razliku od onih koje dolaze iz Makedonije, Italije pa i Grčke. U cijeloj državi, lubenicama je zasađeno 450 hektara, na kojime se proizvede oko 20 tisuća tona na godišnjoj razini, no najveći dobavljači lubenica u svijetu, kao što su Turska i Grčka te neizostavna Makedonija, u našoj su neposrednoj blizini što ugrožava domaće tržište, a domaće proizvođače stavlja u nekonkurentnu poziciju jer niskim uvoznim cijenama ne mogu parirati.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.