Milanović: SDP traži hitnu istragu oko nabavke vatrogasnih vozila

Autor: hina

Šef socijaldemokrata naglasio kako je riječ o jako ozbiljnoj izjavi o navodnoj korupciji povodom isporuke i posla oko 210 vatrogasnih vozila u Hrvatskoj, izrečenoj pred američkim sudom u okviru nagodbe Daimlera s američkim vlastima.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović zatražio je danas žurnu istragu i prikupljanje podataka o nabavci 210 vatrogasnih vozila od njemačke tvrtke Daimler 2003., a od nadležnih institucija zatražio je i da o spornom poslu razgovaraju s predstavnicima te tvrtke u Hrvatskoj.

– SDP traži hitnu istragu – izjavio je Milanović, zamoljen da komentira priznanje Daimlera da je podmićivao dužnosnike više država kako bi s njima sklopili ugovor o nabavci mercedesovih vozila, pa i u Hrvatskoj.

Ozbiljne optužbe

Milanović je naglasio kako je riječ o jako ozbiljnoj izjavi o navodnoj korupciji povodom isporuke i posla oko 210 vatrogasnih vozila u Hrvatskoj, izrečenoj pred američkim sudom u okviru nagodbe Daimlera s američkim vlastima.

– Ako je to istina, očekujemo da to utvrde hrvatski organi, i to u suradnji s predstavnicima tvrtke Daimler u Hrvatskoj. Ponavljam, riječ je o vrlo ozbiljnoj izjavi i mi tražimo žurnu istragu i prikupljanje podataka, bez obzira što je to bilo 2003. godine – rekao je.

Upitan za komentar podatka da se generalni zastupnik Daimlera u Hrvatskoj, tvrtka EUROline, spominje kao najveći donator SDP-a u prošloj godini, Milanović je rekao da je ta tvrtka, koliko zna, u kampanji pomagala i HDZ te još neke hrvatske političke stranke.

– To je uobičajen način pomoći koji je transparentan i javan – rekao je.
Istraga je nužna

Na pitanje je li upoznat s podacima da je vlada na čelu sa SDP-om te 2003. prvo poništila javni natječaj za nabavku vatrogasnih vozila, da bi potom posao s Daimlerom sklopila izravnom pogodbom, Milanović je ponovio kako se njegova stranka zalaže i traži hitnu istragu tog slučaja te prikupljanje svih relevantnih podataka.

– Nužno je, ponovio je, – da domaće nadležne institucije obave razgovor i s Daimlerovim predstavnicima u Hrvatskoj.
– Izjava je došla iz Amerike, iz tvrtke Daimler, pa prema tome ako nešto znaju o tome, trebaju to podijeliti s hrvatskim organima – istaknuo je Milanović.

Nije želio komentirati današnje poruke iz HDZ-a kako spomenuta afera dokazuje da je SDP-ova vlada bila podmićena, rekavši tek da nije čuo što su HDZ-ovci govorili na konferenciji za novinare.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.