Kukuriku koalicija imat će 85, HDZ 39 zastupnika

Autor: dnevno.hr

Jačaju HSP s 4 zastupnika i Hrvatski laburisti koji osvajaju 3 mjesta. HDSSB ostaje na 4 zastupnika, dva mandata će imati Don Ivan Grubišić, a po jedan HSLS, HSS, ali i koalicija Blok umirovljenika.

Kukuriku koalicija uvjerljivo preuzima vodstvo u istraživanjima o mogućim rezultatima parlamentarnih izbora koji će se održati 4. prosinca. Osvajaju većinu s 85 saborskih mandata, a HDZ odlazi u opoziciju s 39 zastupnika, pokazalo je istraživanje koje je za RTL televiziju proveo GfK – Centar za istraživanje tržišta. Uspoređujući s prošlim istraživanjem, Kukuriku gubi pet mandata, a HDZ osvaja dodatna četiri.

U odnosu na raspušteni saziv Sabora jačaju HSP s 4 zastupnika i Hrvatski laburisti koji osvajaju 3 mjesta, dok HDSSB ostaje na 4 zastupnika s koliko su i zaključili šesti saziv Sabora.

Svakako iznenađenje je nezavisni Don Ivan Grubišić koji ulazi s čak 2 mjesta u Sabor. Po jedan mandat dobivaju HSLS, HSS, ali i koalicija Blok umirovljenika koju vodi bivši premijerski kandidat SDP-a Ljubo Jurčić.

Ostvare li se predviđanja ove ankete – 61% birača već je odlučilo za koga će glasovati, 26% je neodlučnih, a 13% ne želi reći, objavio je RTL.

Istraživanje je provedeno od 15. do 25. studenog na uzorku od 4 tisuće punoljetnih ispitanika. U svakoj od 10 izbornih jedinica telefonski je ispitano 400 ispitanika. Mjesta u Saboru izračunata su korištenjem D’Hondtove metode. U izračun nisu ušli neodlučni i oni koji ne žele reći za koga će glasati.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.