Zeljko Lukunic/PIXSELL

Divjak: ‘Potpisani ugovori omogućili su ostanak mladih znanstvenika u Hrvatskoj’

Autor: Hina

Hrvatska Vlada bila je u četvrtak domaćin važnoga događaja - potpisano je ukupno 35 ugovora o projektima, vrijednima više od 793 milijuna bespovratnih kuna koji će s 85 posto, odnosno s više od 696 milijuna kuna bespovratno financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je da su ugovori potpisani u četvrtak u hrvatskoj Vladi prvi veliki reformski iskorak vezan uz izvrsnost i znanost, a omogućili su i da 101 mladi znanstvenik-doktorand sa svojom obitelji ostane u Hrvatskoj.

Hrvatska Vlada bila je u četvrtak domaćin važnoga događaja – potpisano je ukupno 35 ugovora o projektima, vrijednima više od 793 milijuna bespovratnih kuna koji će s 85 posto, odnosno s više od 696 milijuna kuna bespovratno financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a trajat će pet godina.

Ugovore su potpisali – ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric kao potpisnik svih ugovora, a supotpisnici za ugovore u njihovoj nadležnosti bili su – u ime hrvatske Vlade: ministrica regionalnog razvitka i fondova EU-a Gabrijela Žalac, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, te predstavnici ustanova u kojima će se projekti provoditi. Riječ je o projektima za razvoj znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI), opremanje bolnica i domova zdravlja, očuvanje kulturne i prirodne baštine, izgradnju studentskoga doma te za razvoj sudskog e-registra.

Za deset istraživačkih projekata u deset ZCI-ja više od 373 milijuna bespovratnih kuna

Ministrica Divjak ocijenila je da su potpisani ugovori za Znanstvene centre izvrsnosti prvi veliki iskorak i reformski postupak vezan uz izvrsnost i znanost.

Riječ je o projektima koji se financiraju Pozivom na dostavu projektnih prijedloga “Vrhunska istraživanja znanstvenih centara izvrsnosti” u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Na projektima će se zaposliti više od stotinu doktoranada, nabavit će se nova istraživačka oprema, te osigurati svi troškovi vrhunskih istraživanja.
“Povuklo se više od 373 milijuna kuna i omogućilo da 101 mladi znanstvenik sa svojom obitelji ostane u Hrvatskoj“, istaknula je ministrica. Osvrnula se i na prioritete Ministarstva znanosti i obrazovanja rekavši da je poticanje izvrsnosti u znanosti i obrazovanju, uz cjelovitu kurikularnu reformu i reformu strukovnog obrazovanja, jedan od tih prioriteta.

Ministrica je izjavila da je riječ o velikom ulaganju u hrvatsku znanost koje generira i velika očekivanja. Divjak je uvjerena da će znanstveni centri izvrsnosti opravdati povjerenje i njihovi rezultati otvoriti nove smjerove razvoja znanosti, ali i da će odgovarati na postojeće gospodarske probleme i izazove.

“Ono što me zaista veseli jest da će u sljedećih pet godina svoje mjesto u svijetu znanosti pronaći i mladi istraživači koji će moći svoje karijere razvijati u Hrvatskoj u metorstvu izvrsnih hrvatskih znanstvenika”, izjavila je.
Divjak je ponovno ukazala na važnost koju znanost i inovacije imaju za razvoj društva što, ustvrdila je, nadilazi okvire teoretskih rasprava i postaje imperativ suvremenoga društva i gospodarstva.

Smatra kako svako društvo ima taj potencijal, a o nama ovisi kako ćemo ga iskoristiti, što u konkretnom slučaju, rekla je, znači unaprjeđenje na svim razinama obrazovanja i istraživanja.

Ministrica je zaključila kako nije riječ samo o projektima ZCI-ja već o prezentaciji jednoga od načina preuzimanja odgovorsnoti, u ovom slučaju odgovornosti znastvene zajednice prema društvu i gospodarstvu.

Krajnji korisnici najvažniji su u ovome procesu

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac smatra da su krajnji korisnici najvažniji u ovome procesu. Istaknula je da je zadaća ministara i Vlade je da novac iz EU fondova dođe do krajnjih korisnika.

Žalac je ocijenila kako to nije lak i jednostavan proces, već zahtijeva sustavanost i ozbiljan rad na kojemu svi dionici trebaju zajedno raditi kako bi se  ubrzala apsorpcija i korištenja fondova Europske unije.

Među brojnim uzvanicima na potpisivanju ugovora bili su i ministri zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, zdravstva Milan Kujundžić i kulture Nina Obuljen Koržinek.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.