Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska je najgora u Europi, a Plenković slavi: ‘To dosta izgleda kao kokošarenje’

Autor: M.D.

Prije pet godina, čak 50,66 posto Europljana izašlo je na izbore. Čini se da će taj rekord ostati, jer je do 19 sati na biralištima diljme Europske unije izašlo svega 39,1 posto birača. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16:30 sati je u Hrvatskoj izašlo svega 15,05 posto birača, što je negativni rekord ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europskoj uniji.

Prije pet godina, izlaznost na europske izbore u Hrvatskoj je bila 29,85 posto. Tada Lijepa naša nije bila najgora, jer je na birališta izašlo manje Slovaka, Čeha i Slovenaca. Ovog puta su dopodne bili gori samo Poljaci (11,7 posto), no i oni su se do 17 sati aktivirali, pa je izlaznost u toj zemlji porasla na 28,2 posto.

“Mi te Europske izbore doživljavamo kao manje važne. Nismo pronašli model, kao što je recimo u Njemačkoj, gdje se natječu ‘spitzen’ kandidati. Pa onda nekako imamo i taj aspekt nekakve osobne kampanje kod nas. To dosta izgleda kao kokošarenje na pojedinim listama gdje se kandidati jako trude skupiti te preferencialne glasove toliko da pokušavaju i zasjeniti pojedine liste”, naglasio je stručnjak za političku komunikaciju Kristijan Sedak.

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Blizu povijesnog rekorda

Iako je činjenica da malo ljudi u Hrvatskoj zna kako funkcioniraju europske institucije, mnogi će za lošu izlaznost okriviti lijepo vrijeme, važnija posla i druge osobne faktore. No, stručnjaci, ali i političari ističu kako je moguće da se javnost nakon nedavnih parlamentarnih izbora zasitila svega.

Odgovor na najveći misterij EU izbora: Ovo je stvarni razlog vrlo niske izlaznosti u Hrvatskoj

To potvrđuju i riječi jednog splitskog umirovljenika. “Jedino kad bih mogao sebe izabrati onda bih otišao radi one plaće”, rekao je Splićanin Branko, potvrdivši da Hrvate europski izbori ne zanimaju.




Inače, treba reći kako je povijesno najgora izlaznost zabilježena u Slovačkoj, gdje je 2014. godine na europske izbore izašlo samo 13,05 posto birača. Ipak, treba reći da podataka o izlaznosti još nema za Austriju, Belgiju, Češku i Luksemburg.

Tijek zbivanja možete pratiti OVDJE




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.