Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Građani poslali prve prigovore DIP-u: Evo zbog čega se najviše žale

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Prvi birači su već u sedam sati izašli na biračka i obavili svoju građansku dužnost. U Hrvatskoj je otvoreno više od 6500 biračkih mjesta, a kako kaže članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec, sva su otvorena i glasanje teče uredno.

Prema njezinim riječima, stižu prigovori pojedinih građana kojima su istekle osobne iskaznice, žale se da nisu uvedeni u popis birača.

Iz DIP-a su već ranije objavili što moraju učiniti građani koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da im osobna iskaznica ne vrijedi.

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Izvadite plavu potvrdu

“Onaj tko nema važeću iskaznicu, ne znači da neće moći ostvariti svoje pravo. Treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasati”, objasnio član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski dodavši da će na izbornu srijedu svi uredi državne uprave dežurati od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.

Evo kakva kazna čeka Plenkovića za kršenje izborne šutnje

“DIP je u srijedu intervenirao i zbog prigovora da su anketari koji provode ispitivanja za izlazne ankete sa svojom opremom postavljeni preblizu biračkim mjestima. To je bio slučaj na dosta mjesta, DIP ih je zamolio da se udalje na primjerenu udaljenost”, kazala je Belec.




Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su do 19 sati, neka u inozemstvu, tj. u 11. izbornoj jedinici, gdje saborske zastupnike dva dana, u utorak i srijedu, biraju birači bez prebivališta u Hrvatskoj, zatvorit će se danas u 11 sati, konkretno tri biračka mjesta u Australiji koja su otvorena u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu.




Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.