Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Gotova je sudska bitka: Donesena odluka o sudbini zemljišta na Bleiburškom polju

Autor: I.G.

U svibnju ove godine obilježava se 79. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda iz 1945. godine. Komemoracije i mise bit će održane 17., 18. i 26. svibnja. Počasni bleiburški vod (PBV) objavio je da je sud u Austriji donio odluku o vraćanju zemljišta na Bleiburškom polju u vlasništvo PBV-a.

Velika pobjeda za Počasni bleiburški vod: Nova presuda u Austriji

Organizatori, zamjenik predsjednika PBV-a Milan Kovač i suorganizator liturgijskog dijela, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić, najavili su da će se u petak, 17. svibnja, od 16 sati održati polaganje vijenaca i paljenje svijeća pored spomenika Bleiburškim žrtvama na groblju u Unterloibachu i na Bleiburškom polju.

Nakon toga, u 18 sati bit će služena sveta misa u župnoj crkvi svetog Petra i Pavla u Bleiburgu, koja će biti prenošena na Laudato TV, Radioteleviziju Herceg-Bosne (RTV HB) i Hrvatski katolički radio (HKR).

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Molitva i dova

U subotu, 18. svibnja, u 9:30 sati bit će održana komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta kod Središnjeg križa na zagrebačkom Mirogoju. Državna izaslanstva, predvođena predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, položit će vijence i zapaliti svijeće.

Nakon toga, predstavnici HBK-a i Mešihata Islamske zajednice u RH izmolit će molitvu i dovu. HRT, RTV HB i HKR izravno će prenositi komemorativni skup s Mirogoja, kao i misu u 12:15 u crkvi Muke Isusove u Maclju, koju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

U nedjelju, 26. svibnja, u 12 sati na Radimlji kod Stoca održat će se središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini. Kovač je također izvijestio kako je Zemaljski sud u Klagenfurtu 12. ožujka odlučio da će se zemljište na Bleiburškom polju vratiti u vlasništvo PBV-a.
“Tu smo priču završili i sada možemo krenuti u obnovu. Ovih zadnjih par godina nismo mogli ništa raditi, došlo je do urušavanja, oštećenja i tako dalje, morat ćemo obnavljati i kapelu i spomenik”, rekao je.

Hercegovci ’91. legli pred tenkove JNA: ‘Nećete u Hrvatsku, to je naš narod’
‘Bitka oko vraćanja’

Naglasio je kako u Austriji vode i drugu “bitku” oko vraćanja, kako kaže, povijesnog hrvatskog grba s prvim bijelim poljem na spomenik na Bleiburškom polju.

Eksperti iz Hrvatske za 13. svibnja dobili su poziv za svjedočenje pred mjerodavnim sudom, a Kovač se nada da će i taj postupak ići u njihovu korist, rekavši kako taj grb nije samo nacistički i ustaški jer datira prije NDH.

Treći sudski postupak se tiče pobijanja austrijske konvencije oko komemoracije u Bleiburgu koja kaže da je to asociranje na fašističke režime, a Kovač je, pozivajući se na slične presude, izrazio nadu da će pred Ustavnim sudom Austrije dokazati da je to “iskrivljena odluka” jer se “ne mogu zabraniti misa, molitva i komemoracija zbog nekoliko provokatora”.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.