Foto: Ministarstvo obrane Srbije, Ilustracija

EUFOR se konačno oglasio o kampovima za paravojnu obuku u BiH

Autor: Dnevno.hr

Ministar obrane BiH Zukan Helez danas je priopćio kako EUFOR ne raspolaže informacijama ili dokazima da u BiH postoje kampovi za paravojnu obuku. Dodao je i da zapovjedništvo EUFOR-a u Sarajevu redovito analizira stanje na terenu i prikupljaju informacije bitne za očuvanje mira u BiH, sukladno mandatu koji mu je povjeren.

Podsjetimo, Helez je nedavno izjavio upravo suprotno, kako ima informaciju o takvim kampovima te da su tamo instruktori Rusi, a da u tome povremeno sudjeluju i pripadnici policije Republike Srpske te da se navodno nalaze u općini Rogatica u istočnoj Bosni te na planini Maglić.

Foto: Instagram/Aleksandar Vučić

Helez ispitan kao svjedok

Osim baze kod Sarajeva koju dijeli sa stožerom NATO-a u BiH, EUFOR ima još 19 timova za vezu diljem zemlje, a njihovi pripadnici redovito provjeravaju stanje na terenu, uključujući kontakte s lokalnim stanovništvom.

“EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja stanja u regiji s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša suradnja s predstavnicima vlasti u BiH je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regiji”, navodi se u priopćenju.

Zbog svojih izjava Helez je jučer završio u Tužiteljstvu BiH, gdje se kao svjedok trebao očitovati o svojim izjavama koje su odjeknule medijima.

Pogledajte nadrealne scene u Srbiji: Svečano otvoren bankomat, okupljene zabavljao Garavi Sokak




Političari iz RS-a na Heleza su zbog svega pokrenuli seriju napada, uključujući zahtjev za njegovu smjenu s mjesta ministra.

Helez je tvrdnje o postojanju sumnjivih kampova iznio nakon što je ministar policije RS-a Siniša Karan izjavio kako u BiH djeluje između 100 i 120 “paradžemata”, odnosno izdvojenih zajednica radikalnih islamskih vjernika koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju. Ni Karan nije ponudio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.