Photo: Igor Kralj/PIXSELL

DVA ZABORAVLJENA MOĆNIKA: Ćoriću zbog njih nitko ništa ne može

Autor: Iva Međugorac

Da to što su njegovi ministri odlazili u Klub uhićenog šefa Janafa Dragana Kovačevića baš i nije bio najmudriji potez, ustvrdio je premijer Andrej Plenković na samim začecima ove afere koja tjednima zabavlja kako hrvatsku javnost, tako i domaću političku scenu.

Afera Janaf sama po sebi pala je u drugi plan, dok su u prvi plan isplivali konflikti između predsjednika Vlade i predsjednika države Zorana Milanovića, koji je također bio posjetitelj Kovačevićevog kluba smještenog u zagrebačkoj Slovenskoj ulici.

Nije se Milanović u svojim istupima očešao samo o Plenkovića, već i o nizu članova njegove Vlade, dok veliki dio onih koji prate ovaj slučaj u pitanje dovode ministra gospodarstva Tomislava Ćorića kojega je Milanović prije par dana nazvao mađarskim potročkom. Istini za volju, Ćorić je vrlo brzo demantirao te teze pa se priča na tome zaustavila.

Milanović je u ministru Banožiću našao novu žrtvu, ali je zato oporba odlučila djelovati pa prema najavama SDP-ove Mirele Ahmetović prikupljaju potpise za opoziv prvog čovjeka hrvatskog gospodarstva, koji je kako ističu upućeni u zadnje vrijeme dosta nervozan. Nije ni Plenković posve zadovoljan Ćorićem, prilično su ga iznervirali napisi o njegovim posjetima Klubu, ali bez obzira na to nezadovoljstvo Ćorić trenutačno spada na popis najutjecajnijih članova Plenkovićeve Vlade. Na njegove sposobnosti Plenković se oslanja u borbi s korona krizom, a Ćorić je pak vrlo jasno javnosti objasnio kako je kompletna njegova politička karijera vezana uz Plenkovića odbacujući pritom poveznice i sa Josipom Rimac, i sa Tomislavom Karamarkom, ali i sa SDP-om kojemu se navodno prije HDZ-a nutkao.

Razumljivo je da Ćorić svoju karijeru veže uz Plenkovića kada je baš on zaslužan za ostvarenje njegovih političkih ambicija i preuzimanje ministarstva gospodarstva. Bez obzira na to u HDZ-u se Ćorićevom naglom uzletu ne vesele previše, premda on doista spada u skupinu mladih i obrazovanih političara u stranci podsjećaju da je on suradnju nudio i SDP-ovcima, no u konačnici ga je prigrlio Tomislav Karamarko, no izgleda da je stigmu Karamarkova kadra u konačnici ipak uspio skinuti sa sebe. Da je stigma doista otklonjena potvrđuje to što Ćorić postaje jedan od najutjecajnijih političara u Plenkovićevoj vladi što je ujedno pokazatelj da mu Plenković silno vjeruje. Ćorić inače političkim vodama službeno pliva tek od 2013. godine kada je HDZ vodio Karamarko, u stranku se nije službeno uključio već je kao ekonomist i docent na Katedri za financije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu prvotno radio na pripremi HDZ-ova gospodarskog programa, promptno stasa u lidera HDZ-ova Odbnora za financije.

Jedno je vrijeme opisivan kao potencijalni ministar financija u takozvanoj Domoljubnoj koaliciji, a predstavljalo ga se kao neupitnog stručnjaka bliskog HDZ-u te kao umjerenog konzervativca i katolika.

Ćorić je inače rođen u Metkoviću, no odrastao je u Pločama, nakon razvoda njegovih roditelja nastavlja živjeti s majkom uz djeda Vukašina Pašajlića, dugogodišnjeg šefa policijske stanice u vrijeme Jugaslavije. U Pločama se Ćorić zbližio sa SDP-ovim Borisom Lalovcem sa čijim je bratom pohađao srednju školu. No, upućeni tvrde da je za Ćorićev politički angažman pa i strelovit uspjeh najzaslužnija njegova supruga profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Dubravka Sinčić Ćorić.




Osim supruge, utjecaj na Ćorićevu karijeru imao je i Milijan Brkić koji ga je zbližio s Plenkovićem, iako je u posljednjim mjesecima Karamarkove vlade, odnosno koncem 2015. godine ušao u HDZ. Supruga i Brkić pogurali su Ćorića, no poguranac je vjerojatno dao i Mate Granić s kojim je Ćorićeva supruga prisna preko Hrvatskog društva lobista u čijem rukovodstvu godinama sudjeluje. Ćorić je uz ostalo dugogodišnji prijatelj s Ivanom Mišetićem, nekadašnjim direktorom Croatia airlinesa, danas zaposlenikom Atlantic grupe. Mišetić je inače otac , Plenkovićeve bliske suradnice Tene Mišetić, a danas se u vladajućoj stranci vjeruje kako će Ćorić baš zbog Granićeve zaštite bez problema ostati na ministarskoj poziciji.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.