Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Cijene najma skočile u nebo, očajni studenti u lovu na smještaj

Autor: Lucija Kapural

Iznajmljivači koji oglašavaju stanove na internetu početkom rujna su postavili oglase, nudeći smještaj u Zagrebu i Splitu te, nešto manje, Zadru, Rijeci i Osijeku. Cijene su, blago rečeno, paprene, pogotovo ako znamo da su primarna “meta” najmodavaca studenti: kreću se od 300 do 600 eura mjesečno u Zagrebu, dok su povoljniji stanovi, za koje mjesečno treba izdvojiti do 300 eura, u pravilu na rubnim dijelovima grada ili pak u derutnom stanju – opremljeni starim namještajem, sa zapuštenim kuhinjama i kupaonicama.

Što bliže faksu, to skuplje

Ilustracije radi, stan od 25 kvadrata na Ravnicama iznajmljuje se za 350 eura, dok za onaj od 35 kvadrata u Oporovcu, znatno udaljenijem od centra, mjesečno treba izdvojiti tek 300 eura, a u potonjem je dopušetno i držanje kućnih ljubimaca. Tko želi useliti u stan od 90 četvornih metara u Bužanovoj ulici, smješten u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta, treba imati mjesečni budžet od 550 eura. Ni sobu u Zagrebu nije lako naći po povoljnoj cijeni, poglavito u stanovima blizu sveučilišta – takav asketski smještaj studenta će svaki mjesec “olakšati” za 200 eura – plus režije.

“Roditelji koji nisu iz Zagreba znaju tražiti od nas da im pripremimo pet-šest stanova za pregled u jednom danu. Mnogi znaju da u Zagrebu već u rujnu nema mnogo izbora, pa unajmljuju stanove u srpnju i kolovozu. Tada je izbor veći”, za Jutarnji list je izjavila Andreja Marija Brkić iz agencije za iznajmljivanje. “U pravilu se najbolje iznajmljuju stanovi od oko 550 eura mjesečno za dvoje studenata, a idealno je ako imaju veću izdvojenu kuhinju koja služi za zajednički boravak, dok su dnevna i spavaća dvije sobe za studente. No, ima i onih koji žele biti sami i takvi uzimaju stanove do 500 eura”, dodaje Brkić.

Smještaj u Zagrebu traže i brojni strani studenti, koji su stan za jednu osobu spremni platiti od 300 do 500 eura, onaj za dvoje 600 a onaj za troje 700 eura. Top lokacijama smatraju se, dakako, adrese koje su do 20 minuta udaljene od fakulteta.

Želiš stan? Čekaj kraj turističke sezone!

U Splitu, kao i drugim studentskim gradovima na obali, većina se stanova studentima iznajmljuje samo izvan turističke sezone. U oglasnicima se, primjerice, stan od 60 četvornih metara u Sućidru, smješten u blizini kampusa, nudi za 455 eura mjesečno, dok je za stan od 43 kvadrata na Mertojaku potrebno izdvojiti 300 eura mjesečno. Stan od 70 kvadrata na Blatinama izvan sezone se pak iznajmljuje za 550 eura mjesečno.

“To je dobra situacija jer je studentski život sljubljen s turističkom sezonom. U načelu, puste studente da ostanu do 1. lipnja, dok ovi koji traže da odu već 1. svibnja daju stan u najam po nižoj cijeni. A studenti se onda snađu tih mjesec-dva, putuju od kuće”, objašnjava Srđan Javorčić, direktor agencije za nekretnine iz Splita.

Stanovanje u zajedničkoj sobi u Splitu košta oko 150 eura, a u zasebnoj sobi u stanu od 200 do 250 eura.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.