Željko Hajdinjak/cropix

Hrvatska zanijemila od mučnog prizora: Vatreni poginuo, pozivnice za vjenčanje u uništenom autu

Autor: Andrija Kačić Karlin

Nerijetko u životima svjedočimo tragedijama koje oduzimaju dah, lede misao, ostavljaju nas zatečenima i posve nemoćnima. Ljudi se rađaju i umiru, a posebno strašno je kada nas u tragičnoj nesreći napusti mlad ili dječji život. I pred tom zlom, kobnom sudbinom ostajemo unakaženi.

Ima tome više od 20 godina. Bilo je to 30. svibnja 2003. godine, trojica mladih varaždinskih nogometaša Silvester Sabolčki (23) iz Žigrovca, Kristijan Kitner (20) iz Svetog Ilije i Krunoslav Sabolić (24) iz Varaždina – poginuli su u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila pred zoru, na raskrižju Koprivničke ulice i Ulice Pavleka Miškine u Varaždinu.

Nesreća je bila toliko silovita, automobil je dvaput udario u stup i doslovce se prepolovio, udaranju u stupove prethodilo je zapinjanje kotača za rubnik te je vozač Silvester Sabočki očito izgubio kontrolu nad vozilom i to pri velikoj brzini. Tijela su od udara bila porazbacana po cesti, bio je to mučan prizor. Cijela ne samo sportska Hrvatska je zanijemila, tri mlada života izgubljena su u sekundi.

zeljko hajdinjak/cropix

Bio je pred ženidbom

Tek kasnije se saznalo da je Silvester Sabolčki bio pred ženidbom, a djevojka mu je bila u petom mjesecu trudnoće. U uništenom autombilu ostale su pozivnice za – svadbu.

Sabolčki i Kitner su pokopani, 2. lipnja 2003. godine, na groblju u Svetom Iliji, a Sabolić je pokopan istoga dana na groblju u varaždinskom predgrađu Biškupec. U trenutku kada je poginuo, Sabolčki je kao veliki talent već potpisao za Dinamo te se trebao pridružiti klubu u ljeto 2003. godine.

Već se iz Varaždina dokopao i A reprezentacije, a prošao je i sve selekcije mladih hrvatskih reprezentacija. Sabolčki je debitirao za Vatrene  25. travnja 2001. godine u prijateljskoj utakmici protiv Grčke (2:2), u Varaždinu. Ušao je u jesto Roberta Jarnija, izbornik je bio Mirko Jozić. Drugi nastup za Hrvatsku, Sabolčki je imao u prijateljskoj utakmici igranoj u Šibeniku, na stadionu Šubićevac, protiv Makedonije, 9. veljače 2003. godine, kod izbornika Otta Barića.

Dalić će morati prekrižiti Modrića: Izbornik zna da Luka ovdje više nije tako jak adut




Prethodno u razdoblju između 1998. i 2001. Silvestar Sabolčki je bio član hrvatske U-21 reprezentacije za koju je nastupio 17 puta. Izbornik je bio Ivo Šušak.

S reprezentacijom je 1999. nastupio na Svjetskom U-21 prvenstvu igranom u Nigeriji gdje je postigao svoj jedini reprezentativni pogodak u visokoj 5:1 pobjedi protiv reprezentacije Kazahstana. Sljedeće godine je s U-21 reprezentacijom igrao na Europskom prvenstvu u Slovačkoj.




Cijeli život bio je pred njime i njegovim prijateljima. Varaždin je bio zavijen u crno. Teško je misaono pojmiti takvu tragediju, a bol se ne može stišati ni desetljećima kasnije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.