Jednostavne i brze punjene tikvice: Svi koji ih probaju, tražit će ovaj recept
Veganski bolonjez: Oduševljava i ljubitelje mesa
Isprobajte recept za ukusan veganski bolonjez koji oduševljava i ljubitelje mesa.
Sastojci:
1 šalica sojinih ljuskica
2 šalice kipuće vode
2 žlice maslinova ulja
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 mrkva, sitno nasjeckana
1 stabljika celera, sitno nasjeckana
1 crvena paprika, sitno nasjeckana
1 konzerva (400 g) pelata
2 žlice koncentrata rajčice
1/2 čajne žličice sušenog origana
1/2 čajne žličice sušenog bosiljka
sol i papar
1/4 šalice svježeg peršina, nasjeckanog
parmezan ili grana padano za posluživanje (po želji)
tjestenina
Priprema:
Stavite sojine ljuskice u zdjelu i prelijte ih kipućom vodom. Ostavite ih da se natapaju 10-15 minuta. Nakon toga ocijedite višak vode i stavite sojine ljuskice sa strane. U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, te dinstajte ih dok ne postanu mekani i staklasti, otprilike 3-4 minute. Dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i crvenu papriku u tavu. Dinstajte povrće još 5-7 minuta ili dok ne omekša. Dodajte natopljene sojine ljuskice i promiješajte. Dodajte koncentrat rajčice, zgnječene pelate, origano i bosiljak.
Promiješajte sve sastojke zajedno. Smanjite vatru, pokrijte tavu i kuhajte bolonjez 20-30 minuta, povremeno miješajući. Ako se umak previše zgusne, možete dodati malo vode.
Provjerite okus i po potrebi dodajte sol i papar. Poslužite bolonjez preko kuhane tjestenine, posut svježim peršinom i naribanim parmezanom ili sirom grana padano.