Veganski bolonjez: Oduševljava i ljubitelje mesa

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Isprobajte recept za ukusan veganski bolonjez koji oduševljava i ljubitelje mesa.

Sastojci:

1 šalica sojinih ljuskica
2 šalice kipuće vode
2 žlice maslinova ulja
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 mrkva, sitno nasjeckana
1 stabljika celera, sitno nasjeckana
1 crvena paprika, sitno nasjeckana
1 konzerva (400 g) pelata
2 žlice koncentrata rajčice
1/2 čajne žličice sušenog origana
1/2 čajne žličice sušenog bosiljka
sol i papar
1/4 šalice svježeg peršina, nasjeckanog
parmezan ili grana padano za posluživanje (po želji)
tjestenina

Priprema:

Stavite sojine ljuskice u zdjelu i prelijte ih kipućom vodom. Ostavite ih da se natapaju 10-15 minuta. Nakon toga ocijedite višak vode i stavite sojine ljuskice sa strane. U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, te dinstajte ih dok ne postanu mekani i staklasti, otprilike 3-4 minute. Dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i crvenu papriku u tavu. Dinstajte povrće još 5-7 minuta ili dok ne omekša. Dodajte natopljene sojine ljuskice i promiješajte. Dodajte koncentrat rajčice, zgnječene pelate, origano i bosiljak.
Promiješajte sve sastojke zajedno. Smanjite vatru, pokrijte tavu i kuhajte bolonjez 20-30 minuta, povremeno miješajući. Ako se umak previše zgusne, možete dodati malo vode.
Provjerite okus i po potrebi dodajte sol i papar. Poslužite bolonjez preko kuhane tjestenine, posut svježim peršinom i naribanim parmezanom ili sirom grana padano.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.