Ukusni falafel s umakom od tahinija: Lagani obrok zanimljivog okusa

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Pripremite ukusni falafel s umakom od tahinija. Lagani obrok zanimljivog okusa poslužite uz svježe povrće.

Sastojci:

2 šalice kuhanog slanutka (ocijeđenog)
1/2 velikog luka (sitno nasjeckanog)
3 češnja češnjaka (sjeckana)
1/4 šalice svježeg peršina (sjeckanog)
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica mljevene paprike
1/2 žličice kurkume
1 žličica soli
1/4 žličice crnog papra
1/4 žličice praška za pecivo
3-4 žlice brašna (po potrebi)
ulje za prženje
Umak od tahinija:

1/2 šalice tahinija (sezamova umaka)
2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
1 češanj češnjaka (sjeckan)
1/2 žličice soli
2-4 žlice vode (po potrebi)

Priprema:

U blenderu pomiješajte kuhani slanutak, luk, češnjak, peršin, kumin, papriku, kurkumu, sol, papar i prašak za pecivo. Blendajte dok ne dobijete grubu pastu. U zdjeli pomiješajte brašno i dobivenu smjesu iz blendera. Miješajte dok smjesa ne postane dovoljno čvrsta da možete oblikovati kuglice. Ako je smjesa previše mokra, dodajte još brašna. Rukama oblikujte kuglice veličine oraha. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Pržite falafele dok ne postanu zlatnosmeđi s obje strane. Čim su gotovi, stavite ih na papirnati ručnik kako bi se upio višak masnoće. Umjesto prženja, falafele možete peći u pećnici na 200 °C oko 20-25 minuta. Pomiješajte tahini, sok od limuna, maslinovo ulje, češnjak i sol u zdjeli. Dodajte vodu po potrebi dok ne dobijete željenu konzistenciju umaka. Poslužite falafele uz umak od tahinija, svježe povrće (kao što su rajčice, krastavci), salatu i, na primjer, kruh ili humus.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.