‘U dobru i u zlu’ (2012) – Vrhunska glumačka i topla ljudska priča

Autor: Marko

Kako je ovo prilično originalno ostvarenje nominirano za čak devet Oskara, a nakon 1981. je prvi film s nominacijama u sve četiri glumačke kategorije, te je ušao u 'Big Five' listu nominiranih filmova (film, redatelj, glumac, glumica, scenarij) nije neko preveliko čudo što svi očekuju velike stvari.

Naslov filma:

Silver Linings Playbook (2012) – Romantična komedija / Drama

Ocjena:

IMDB – 8,1 / MC – 81%

Budžet:

21 milijun dolara

Redatelj:




David O. Russell – Laureat Sundancea i redatelj 'Tri kralja' i 'Boksača' gdje je nominiran za Oskara, ovim filmom je dosegnuo krunu karijere. Ništa u kompletnom filmu i adaptiranom scenariju nema zamjerku, iz svega je izvučen apsolutno maksimum i kada konstatiramo da ne znamo postoji li netko tko bi sve učinio boljim onda je sve rečeno.

Glumci:

Bradley Cooper – Zvijezda 'Mamurluka', brojnih serija i danas jedan od najtraženijih glumaca i najseksepilniji muškarac na svijetu po magazinu 'People' sve je bolji i u glumačkom kontekstu. Najbolja uloga dosadašnje karijere omogućila mu je nominaciju za cijenjeni kipić, a ne sumnjamo da će ovo biti dobar portfolio za buduće filmove.




Jennifer Lawrence – Mlada zvijezda i velika nada Hollywooda još je jednom oduševila izvrsnom izvedbom. Zvijezda 'Igara gladi' i nominirana za Oskara u filmu 'Zimska kost' ovim filmom je još jednom dokazala nevjerojatan talent. Zlatni globus je već podignula, a nova nominacija za Oskara daje joj novu nadu u dizanje najprestižnije nagrade u svijetu filma. Ukoliko nastavi ovim putem, mogla bi biti najnagrađivanija glumica svih vremena, bok uz bok genijalnoj Meryl Streep.

Robert De Niro – Ovaj dvostruki Oskarovac još jednom je maestralno prezentirao klasu uz suprugu iz filma Jacki Weaver, te su oboje nominirani za nove kipiće. O De Niru ne trebamo previše pričati jer je o njemu sve manje-više dobro poznato. Mnogima najbolji glumac iz najboljih filmova još će godinama pokazivati zbog čega je danas možda i najprepoznatljivije holivudsko lice.

Film pogledajte:

Cinestar – Branimir Centar, Arena IMAX, Avenue Mall

Komentar:

Osobno nisam preveliki fan romantičnih komedija, čak moram priznati i da ih izbjegavam, no ovaj film je zbilja iznimka koja potvrđuje pravilo. Bipolarni poremećaj (manična depresija) veliki je problem modernog društva u kojem osoba ima intervale manije i depresije između kojih izgleda posve zdravo. Ovdje je tome izložen Cooper, a mora se priznati da scenarij ne podilazi najnižim strastima niti populizmu već prilično realno i šaljivo prikazuje kako se riješiti bolesti uz 'silver linings' filozofiju – čak i najgori problem možemo gledati pozitivno, ukoliko nešto iz njega naučimo i iskoristimo za vlastiti napredak.

Film ljudski pokazuje borbu sa samim sobom, 'duhovima iz prošlosti' i okoline koja takve 'nuspojave' ne prihvaća niti za njih ima razumijevanja. Ljubav nije predočena kao patetika nego kao istinska mogućnost izlaska iz teškog duševnog stanja, u ovom slučaju ostvarenog nakon propalog braka i velikih ljubavnih šokova. Kako je ovo prilično originalno ostvarenje nominirano za čak devet Oskara, a nakon 1981. je prvi film s nominacijama u sve četiri glumačke kategorije, te je ušao u 'Big Five' listu nominiranih filmova (film, redatelj, glumac, glumica, scenarij) nije neko preveliko čudo što svi očekuju velike stvari. Apsolutna preporuka za gledanje ukoliko želite pogledati jedan drugačiji, a opet posve normalan i ljudski film.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.