Foto: Marko Todorov / CROPIX

U 99. godini života umrla akademkinja Vera Horvat-Pintarić

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

U srijedu je u Zagrebu u 99. godini života umrla akademkinja Vera Horvat-Pintarić, hrvatska povjesničarka i teoretičarka umjetnosti i redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, priopćio je danas HAZU.

Vera Horvat-Pintarić je rođena u Sisku 7. ožujka 1926. godine. Diplomirala je povijest umjetnosti i klasičnu arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je doktorirala s temom Skulptura Francesca Robbe.

Radni vijek provela je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je djelovala 42 godine, kao asistentica od 1951., docentica od 1962., izvanredna profesorica od 1967. te redovita profesorica od 1974. do 1993., odgojivši generacije hrvatskih povjesničara umjetnosti.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Rad nagrađen nizom priznanja

Osnovala je Katedru za vizualne komunikacije i dizajn 1967. Vodila je poslijediplomski studij povijesti umjetnosti od 1980. do 1993. Od 2000. godine bila je redovita članica HAZU-a, u Razredu za likovne umjetnosti.

Kao stipendistica francuske vlade u Parizu od 1960. do 1961. specijalizirala je modernu umjetnost. Bavila se problemima moderne i suvremene umjetnosti, razmatrajući suodnose likovne umjetnosti i vizualne medijske kulture, proširujući interes povijesti umjetnosti na do tada marginalizirana područja stripa, grafičkog dizajna i elektronskih vizualnih medija, navodi HAZU.

Zadnje objavljeno djelo joj je autobiografija Susreti i sjećanja iz 2017. Bila je i autorica je mnogobrojnih kataloga izložbi (Julije Knifer, Vojin Bakić, Dušan Džamonja, Vjenceslav Richter i drugi) i predgovora grafičkim mapama (Miroslav Šutej, 1971.), te bila među osnivačima časopisa Bit International.

Bila je autorica i voditeljica emisija Obrazovnog programa RTV Zagreb od 1966. do 1986. (Što je struktura slike, Mobilna plastika).




Akademkinja Vera Horvat-Pintarić dobila je 2003. Državnu nagradu za životno djelo u području humanističkih znanosti, a 2014. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.