![](https://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2024/07/19_07_2024-kuharica-1320x8807-1.jpg)
Tradicionalni škampi na buzaru: Neizostavna ljetna delicija
Pripremite ukusan sladoled za hladnije dane, spoj vanilije i zanimljivih začina, idealan je za ovo adventsko doba.
Sastojci:
2 šalice slatkog vrhnja
1 šalica mlijeka
3/4 šalice šećera
1 štapić vanilije (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenog klinčića
1/2 žličice đumbira u prahu
1/4 žličice muškatnog oraščića
4 velika žumanjka
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte mlijeko i slatko vrhnje u loncu na laganoj vatri dok ne postane toplo, ali ne kipuće. U međuvremenu, razrežite štapić vanilije po dužini i izvadite sjemenke. Dodajte sjemenke vanilije, štapić vanilije, cimet, klinčić, đumbir, i muškatni oraščić u mlijeko i vrhnje.
Promiješajte i ostavite na laganoj vatri 5-10 minuta. Potom uklonite štapić vanilije. Umutite žumanjke sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postanu svjetliji i kremasti. Postupno dodajte zagrijanu aromatiziranu smjesu u smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na niskoj vatri, neprestano miješajući, dok se smjesa ne zgusne. Nemojte dopustiti da zakuha. Maknite smjesu sa štednjaka i ohladite je na sobnoj temperaturi. Zatim stavite u hladnjak da se potpuno ohladi, po mogućnosti nekoliko sati ili preko noći. Kad je smjesa potpuno ohlađena, umiješajte ekstrakt vanilije. Smjesu možete zamrznuti u posudi za zamrzivač, povremeno je miješajući kako bi se spriječila tvorba kristala. Poslužite sladoled u čašama, u kornetima ili kao prilog uz omiljene zimske deserte kao što su voćni kolači i pite.
Tradicionalni škampi na buzaru: Neizostavna ljetna delicija
Uštipci s medom i svježim voćem: Sve što vam treba za slatki početak dana
Brze lazanje: Slastan ručak u tili čas, ni Talijani ne bi odbili
Tiramisu u čaši: Savršena kombinacija okusa i efektan izgled za pravi užitak