Sladoled za hladnije dane: Spoj vanilije i zanimljivih začina za idealan blagdanski ugođaj

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Pripremite ukusan sladoled za hladnije dane, spoj vanilije i zanimljivih začina, idealan je za ovo adventsko doba.

Sastojci:

2 šalice slatkog vrhnja
1 šalica mlijeka
3/4 šalice šećera
1 štapić vanilije (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)

1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenog klinčića
1/2 žličice đumbira u prahu
1/4 žličice muškatnog oraščića
4 velika žumanjka
prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte mlijeko i slatko vrhnje u loncu na laganoj vatri dok ne postane toplo, ali ne kipuće. U međuvremenu, razrežite štapić vanilije po dužini i izvadite sjemenke. Dodajte sjemenke vanilije, štapić vanilije, cimet, klinčić, đumbir, i muškatni oraščić u mlijeko i vrhnje.

Promiješajte i ostavite na laganoj vatri 5-10 minuta. Potom uklonite štapić vanilije. Umutite žumanjke sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postanu svjetliji i kremasti. Postupno dodajte zagrijanu aromatiziranu smjesu u smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na niskoj vatri, neprestano miješajući, dok se smjesa ne zgusne. Nemojte dopustiti da zakuha. Maknite smjesu sa štednjaka i ohladite je na sobnoj temperaturi. Zatim stavite u hladnjak da se potpuno ohladi, po mogućnosti nekoliko sati ili preko noći. Kad je smjesa potpuno ohlađena, umiješajte ekstrakt vanilije. Smjesu možete zamrznuti u posudi za zamrzivač, povremeno je miješajući kako bi se spriječila tvorba kristala. Poslužite sladoled u čašama, u kornetima ili kao prilog uz omiljene zimske deserte kao što su voćni kolači i pite.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.