Foto: Pixabay/jessica45

Sjeverna Koreja ima pomalo bizarne zakone: Jedan uključuje i nošenje traperica

Autor: F. P.

Donošenje zakona temeljni je dio svake države. Od poštivanja prometnih pravila do dozvola za oružje, svaka vlast za svoje građane određuje svoje zakone. I dok su neki iznimno slični u velikom broju država, jedna država ima zakone koji se tiču stvari koje bi rijetkima pale na pamet u ikakvom pravnom smislu.

Radi se, dakako, o Sjevernoj Koreji. Ovom totalitarnom državom vlada Kim Jong-un, vrhovni vođa koji je prema mnogima dosta kontroverzan. Mediji su se sada raspisali o nekima od postojećih zakona u Sjevernoj Koreji, za koje će vjerojatno većina reći kako su dosta bizarni i neočekivani.

Kao što je već poznato, Sjeverna Koreja osobito je stroga po pitanju konzumacije sadržaja. Njenim građanima stoga je dozvoljeno gledati samo četiri državna televizijska kanala. U medijima postoji i informacija kako je državna vlada javno pogubila na desetke građana zato što su gledali sadržaj koji je dolazio iz Južne Koreje.

Foto: Unsplash/ Ilustracija

Južnokorejske serije smatraju se rakom

Upravo zbog toga zabranjen je bilo kakav sadržaj koji dolazi iz Južne Koreje, što uključuje i muziku poznatu kao K-pop. Svijetom se raširio i fenomen južnokorejskih serija, koje Kim Jong-un naziva ‘opakim rakom’. Konzumacija bilo kakvog tamošnjeg sadržaja stoga je kažnjiva prisilnim radom ili smrću.

Sjeverna Koreja je ateistička zemlja s kultom vođe. Premda njezin ustav garantira slobodno prakticiranje religije, tisuće ljudi svakodnevno su podvrgnute raznim vrstama mučenja i torture zbog svojih religijskih uvjerenja. Jedne je godine 80 kršćana javno smaknuto na državnom stadionu samo zbog posjedovanja Biblije.

Poseban dio zakona odnosi se na portrete vrhovnog vođe. U svakoj prostoriji stoga mora biti postavljen portret Kim Jong-una, što neke vjerojatno neće iznenaditi. Postoji i redovna inspekcija koja provjerava čistoću slika, a u slučaju požara prvo morate spasiti portrete. Ukoliko krenete spašavati obitelj, predviđena je zatvorska kazna.

Hrvatska pjevačica otkrila mračne tajne sa zabava svjetskih faca: Tulumarila je s Bieberom i Weekendom




Jedne od bizarnijih stavki tiču se odjeće i frizure. Ono što je u velikom broju zemalja u potpunosti odabir slobodne volje, ovdje je strogo određeno zakonom. Tako je, primjerice, zabranjeno nošenje traperica jer se smatraju simbolom kapitalizma, a od 2013. godine svi stanovnici mogu birati između 28 frizura propisanih zakonom.

Putovanja su ovdje također strogo kontrolirana. Štoviše, jedan od tri najveća zločina protiv države je upravo napuštanje granica Sjeverne Koreje. Ukoliko je netko uhvaćen u bijegu, prisilno ga se vraća u domovinu gdje je zatim javno pogubljen. Smrtna kazna predviđena je čak i za telefonske pozive izvan države.




Osim samog govora protiv države, u slične prekršaje spada i korištenje interneta. Ne samo što je medijski sadržaj iznimno ograničen, već je i samo pokretanje internetskog preglednika čin propagande. To se tiče i državnih novina, gdje je jedan zaposlenik kažnjen sa šest mjeseci zatvora samo zbog jedne pisane greške u tekstu.

Autor:F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.