FOTO: HRT

HRT u goste pozvao kontroverznog srpskog nadriliječnika zbog kojeg je mladić preminuo od raka

Autor: G.B.

Miroljub Petrović srpski je nadriliječnik poznat po svojim teorijama zavjera i ultrakonzervativnim tezama i savjetima o muško-ženskim odnosima, obitelji, religiji i idealnom društvenom uređenju koje bi, kako sam zagovara, bilo teokratsko.

Ipak, malo ljudi u regiji zna da upravo Petrovića sestra mladića preminulog od raka optužuje da je skrivio njegovu smrt svojim nadriliječništvom. Naime, kako su svojevremeno pisali srpski mediji, Biljana Jovanović, sestra preminulog mladića tvrdi kako je Miroljub njenom bratu propisao svoj “program ozdravljenja” kako bi se izliječio od tumora na mozgu.

Nekoliko mjeseci kasnije, u 32. godini života brat joj je preminuo, a Biljana je optužila Petrovića da je uvjerio njihovu obitelj da se bolesni mladić ne liječi konvencionalnom terapijom, već mu je propisao svoj već spomenuti “program ozdravljenja” koji je skupo naplaćivao. Uvjeravao ih je da će bolesnik tako ozdraviti, a za epileptične napadaje koje je imao zbog tumora tvrdio je da su “problem s demonima”. Petrović je, s druge strane, cijelo vrijeme negirao da je liječio ili uopće vidio njenog brata i izjavio je kako nema ništa s njegovom smrću. Ipak, na koncu je kažnjen i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara.

FOTO: YouTube

‘Ideš pod mač, bato’

Podsjetimo, Petrovićeva najpoznatija izjava, koja je svojevremeno bila i internetski mem, je “ideš pod mač, bato”, a prema njegovu shvaćanju, društvo bi trebalo biti uređeno u skladu s biblijskim propisima, odnosno prema “Dušanovim zakonima”.

Radi se, naime, o zakoniku koji je donio srpski kralj Dušan Nemanjić u 14. stoljeću. Petrović je svojevremeno pohvalio i šerijatsko društveno uređenje u Saudijskoj Arabiji, gdje se brutalno krše ljudska i posebno ženska prava, tvrdeći da je ono “najbliže biblijskim zakonima”, iako priznaje da su i Amiši i ultraortodoksni Židovi bliski njegovoj viziji.

Saudijska Arabija je bolje mjesto za život od Europske unije, tvrdi Petrović, jer su u Europi “legalizirane sve vrste nemorala i destrukcije”, a oni koji kritiziraju saudijski režim zbog kršenja ljudskih prava su obični “sotonisti”.




Gostovao na HRT-u

Osim što je “doktor prirodnih znanosti”, Petrović je po struci inženjer geologije, odnosno paleontologije i doktor filozofije. U više je navrata tvrdio kako je zemlja stara tek nekoliko tisuća godina, kako su Srbi izgubljeno židovsko pleme, kako svijetom vladaju masoni i Katolička crkva, ali i da je homoseksualizam bolest i naposljetku, da se rak i druge teške fizičke i psihičke bolesti mogu liječiti “prirodnim” putem, odnosno postom, sokovima, molitvom, masažom i šetnjom.

Zanimljivo, upravo je dotični liječnik u više navrata bio i gost na HRT-u – točnije, u pseudoznanstvenoj emisiji “Na rubu znanosti” Krešimira Mišaka, koja se emitirala u sklopu HRT-ovog znanstvenog programa.

Stankovića su došli podržati mnogi estradnjaci koje dugo nismo vidjeli, ova faca je privukla svu pažnju




Petrović je tako Mišaku i gledateljima HRT-a imao priliku iznositi svoje vjersko-fundamentalističke teze o “mladoj Zemlji” i tzv. svicima iz Mrtvog mora.

Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.