Foto: YouTube

Preminuo poznati redatelj: Zvali ga kraljem niskobudžetnih filmova

Autor: I.D.

Američki filmski redatelj Roger Corman, čuven po svojim brzim i jeftinim filmskim projektima, preminuo je u četvrtak u dobi od 98 godina u svom domu u Santa Monici, objavila je njegova obitelj, prenoseći američki izvori. Corman je bio redatelj, producent, scenarist i glumac koji je tijekom desetljeća stvarao stotine niskobudžetnih filmova različitih žanrova.

Njegova poznata djela uključuju “Mala trgovina užasa”, crnohumornu horor komediju iz 1960. godine, koja je snimljena za samo dva dana i za 30.000 dolara. Zbog takvih dostignuća nazvan je “kraljem B produkcije”.

“Njegova sposobnost da maksimalno ‘rastegne’ dolar omogućila mu je da brzo osmišljava i stvara filmove strave, ali i znanstveno-fantastične epove s financijskim sredstvima kojima netko drugi ne bi uspio pokriti ni troškove prehrane za moderno studijsko snimanje. Zahvaljujući svojoj genijalnosti, bezgraničnoj energiji i dubokoj ljubavi prema kinematografiji, Roger Corman snimio je više filmova od ikoga drugog”, stoji u njegovoj biografiji na internetskoj stranici Oscara.

Iza sebe ostavio niz postignuća

Cormanu idu zasluge jer je otkrio brojne slavne glumce među kojima su Robert De Niro i Jack Nicholson te redatelje poput Francisa Coppole, Jamesa Camerona i Petera Bogdanovicha. Među najpoznatijim naslovima koje je producirao su “Brzi i žestoki” (1954.), “Dementia 13” (1963.) i “Big Bad Mama” (1974.). Godine 2009. Cormanu je dodijeljen počasni Oscar za doprinos filmu.

Tajno se oženio Sergej Trifunović: Evo koliko je njegova supruga mlađa od njega




Rođen je u Detroitu, u američkoj državi Michigan, a kad je stigao u Hollywood najprije je bio kurir u filmskome studiju ’20th Century-Fox’, a kasnije je ondje radio kao scenarist. Diplomirao je strojarstvo na Stanfordu te polazio poslijediplomski studij engleske književnosti na Oxfordu, no više se volio muvati po Foxovim studijima, a njegovi prvi filmovi prikazivali su se u drive-in kinima.




Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.