Foto: Facebook

Preminula Manca Košir koju pamtimo po filmu Breza: Izgubila je bitku s karcinomom

Autor: F. P.

Regionalna glumačka scena danas je pretrpjela novi gubitak. U 77. godini života preminula je proslavljena slovenska glumica Manca Košir, koju javnost pamti po filmu ‘Breza’. Manca se posljednjih nekoliko godina borila sa karcinomom, a vijest o smrti potvrdila je njena obitelj na društvenim mrežama.

“Kupala se u našoj ljubavi do zadnjeg daha. Umjesto sućuti, pozivam vas da u skladu sa njenim željama slavite njeno postojanje. Umjesto cvijeća, posadite sjeme dobra: učinite nešto lijepo za nekoga. Pogreb će biti otvoren za javnost, za sve one koji se žele oprostiti od nje”, napisala je njena kćer Tina.

Košir je zbog karcinoma 2019. godine prošla zahtjevnu operaciju čeljusti, tijekom koje su joj odstranjeni dio kosti i limfni čvorovi. Nakon operacije bolest se ipak vratila, što je zahtijevalo operaciju koja joj je uklonila dio jezika, zbog čega je u posljednje vrijeme teže govorila. Od nje se na mrežama oprostio i kazališni redatelj Ivica Buljan.

“Umrla je Manca Košir. Ova vijest je porazna za sve koji smo je poznavali i voljeli. Zgusnuti sivi oblaci kovitlaju proljetni zrak. Bori se budućnost koja nas plaši s prošlošću koja je svijetla jer smo u njoj svega lijepog doživjeli. Manca odlazi u takvom zračnom vrtlogu”, započeo je Buljan u emotivnoj objavi.

“Za one koji nisu uživo upoznali njenu neopisivu ljepotu, otmjen duh i britku inteligenciju, ostaje Breza. Mitska Janica je najčarobnije biće hrvatskog filma. Zračnu nimfu je htjela uništiti okrutna sredina, ali ona se vratila kao priviđenje. I tako ćeš zauvijek ostati s nama, draga Manca”, zaključio je shrvani redatelj.

Brat Dine Jelusića nadigrao Kotigu, lovac oduševljen: ‘Ovo mi je baš bio gušt’




Manca Košir rođena je 5. ožujka 1948. godine u Mariboru. Diplomirala je matematiku i fiziku na Pedagoškoj akademiji u Ljubljani 1969. godine, a šest godina kasnije diplomirala je na tadašnjem Fakultetu za sociologiju, političke znanosti i novinarstvo. Doktoricom filoloških znanosti postala je 1978. godine na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Afirmirala se i kao filmska glumica, a tijekom karijere ostvarila je brojne zapažene uloge. Ona najupečatljivija je u filmu ‘Breza’ redatelja Ante Babaje iz 1967. godine, u kojem je utjelovila tragičan lik Janice. Glavne muške uloge igrali su Velimir Bata Živojinović kao Janičin suprug te Fabijan Šovagović kao Joža Sveti.




Autor:F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.