Foto: Guliver (AP Photo/Jeff Chiu)

Popularna društvena mreža uvodi važnu promjenu: Dio sadržaja će biti zamagljen, razlog je opravdan

Autor: Dnevno.hr

Popularna društvena mreža Instagram odlučila je uvesti veliku promjenu. Iz Mete su najavili kako će uvesti opciju zamagljivanja eksplicitnog sadržaja u porukama. Naročito se to odnosi na golotinju. Cilj je tako zaštititi tinejdžere od seksualno neprimjerenog sadržaja.

Dio je to kampanje koju je pokrenula Meta s ciljem suzbijanja seksualnih prijevara i zloupotrebe eksplicitnih fotografija. Sve je češća pojava, takozvano seksualno iznuđivanje u kojem jedna osoba nagovara drugu da joj pošalje svoje “gole slike”, a zatim joj prijeti da će one biti objavljene osim ako žrtva ne uplati novca ili pruži seksualne usluge, piše Guardian.

“Ova značajka je dizajnirana ne samo zato da korisnici ne bi gledali neželjenu golotinju u svojim porukama nego i kako bi korisnike zaštitila od prevaranata”, stoji u priopćenju.

Foto: Guliver/(AP Photo/Jenny Kane)

‘Buvljak za seksualne predatore’

Zamagljivanje eksplicitnih fotografija će biti aktivirano za tinejdžere mlađe od 18 godina diljem svijeta, dok će odrasli korisnici dobiti obavijest koja bi ih trebala potaknuti da aktiviraju tu opciju. “Gole slike” će biti zamućene, a uz njih će stajati i upozorenje pomoću kojeg će ih korisnici ipak moći vidjeti. Uz to, korisnici će moći blokirati pošiljatelja ili prijaviti neželjeni razgovor.

Zanimljivo, iako Meta posjeduje Facebook i WhatsApp, ova opcija se na njima još neće pojaviti. Kompanija Marka Zuckerberga suočena je s brojnim kritikama, naročito nakon nekoliko slučajeva suicida tinejdžera koji su bili iznuđivani zbog golišavih fotografija ili izloženi seksualnom uznemiravanju.

Sam Zuckerberg se morao pošteno pravdati pred američkim Senatom, od optužbi senatora da su njegove društvene mreže “najveći buvljak za seksualne predatore na svijetu”. Uz to, već dvije godine traje istraga protiv Mete zbog propusta vezanih uz trgovinu seksualnim robljem, naročito djecom.

Hrvatska influencerica odlučila progovoriti o svom zanimanju: ‘Nikako ih ne volim’







Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.