Pixabay

MOŽDA VAS PRATE, A DA NI NE ZNATE ZA TO! Provjerite kako hakeri mogu preuzeti vašu web kameru

Autor: dnevno.hr

Web kamera jedan od dodatnih alata za računalo, također taj alat može predstavljati rizik vašoj privatnosti i sigurnosti. Pogledajte kako možete provjeriti koristi li ju netko bez vašeg znanja.

Trebalo bi biti isključeno dok ju ne koristite. Ako je ipak uključeno i bljeska, netko drugi pristupa vašoj web kameri, a ako ravnomjerno gori to znači kako kamera snima bez vašeg znanja.

Ako netko koristi vašu web kameru za neovlašteno snimanje, moguće je kako ćete na čvrstom disku otkriti audio ili video snimke koje niste osobno napravili. Otvorite mapu u koju se pohranjuju snimci web kamere i provjerite ima li ih. Moguće je kako je haker preusmjerio pohranu u novu mapu, pa provjerite i postavke web kamere.

Također je moguće da vašu web kameru aktivira aplikacija o kojoj ništa ne znate. Ovaj se scenarij može dogoditi kad pokupite računalni virus ili drugi zlonamjerni softver koji potom preuzme kontrolu nad vašom web kamerom. Kako ćete provjeriti je li to posrijedi? Pokušajte pokrenuti web kameru. Dobijete li poruku kako ju već koristi neka druga aplikacija, provjerite je li u pitanju neka koju ste instalirali vi ili zlonamjerni softver.

Kako biste skenirali računalo u potrazi za zlonamjernim softverom pokrenite svoje stolno računalo u načinu rada Safe. To u operativnom sustavu Windows 10 možete jednostavno napraviti tako što ćete upisati msconfig u Cortanu i pritisnuti Enter. Otvorit će se panel System Configuration. Otvorite Boot pa zatim Safe Boot. Kad se sustav ponovno pokrene u načinu rada Safe, obrišite privremene datoteke kako biste oslobodili memoriju i ubrzali skeniranje. Pokrenite antivirusni program koji koristite. Pričekajte dok ne obavi posao. Možete pokrenuti i antimalware skener ugrađen u Googleov preglednik Chrome.

Jesu li sigurnosne postavke vaše web kamere promijenjene? Evo kako ćete provjeriti:

* Pogledajte je li lozinka vraćena na prvotnu.
* Ne možete mijenjati postavke.
* Vatrozidna (firewall) zaštita za vašu web kameru je isključena.
* Naziv administratora je promijenjen.
Protok podataka u vašoj mreži može vam reći koliko je internetskog prometa ostvareno tijekom određenog razdoblja. Nagli porast potrošnje koji ne možete objasniti svojim aktivnostima upućuje na to da netko koristi podatkovni promet mimo vas. U Windows 10 možete pogledati tab App history u Task Manageru kako biste dobili pregled koje aplikacije pristupaju mreži. Otkrijete li sumnjiv promet, upotrijebite antimalware alat kako biste otkrili koja aplikacija je za njega odgovorna i uklonili ju, piše tportal.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.