Foto: Promo

Maestralni Sven Medvešek u monodrami Bajsove vrpce nastavlja ciklus Radio Voćarska

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Ovog vikenda se RadioTeatar, stavljajući djelo Zvonimira Bajsića u poseban fokus, vraća u Mjesni odbor Voćarska s nastavkom druge sezone Radija Voćarska, dijelom projekta Kulture i umjetnosti u zajednici  Grada Zagreba.

Šalata postaje ponovno dom spoju radijske i kazališne umjetnosti, istovremenog koncentriranog slušanja i gledanja, a na repertoaru su “Bajsove vrpce”  u izvedbi Svena Medvešeka, Mara Marketa i Magde Mas, režiji Hrvoja Korbara i dramaturgiji Pavlice Bajsić Brazzoduro, slušaonice radiodrame Zvonimira Bajsića “Gle, kako dan lijepo počinje” napisane 1974. godine i dokumentarnog radijskog eksperimenta “Starolička patetična” kojeg je na Plitvičkim jezerima Bajsić snimio samo godinu dana kasnije sa suradnicima Maksom Jurjevićem i Čedom Pricom.

Zvučna šetnja koja će nas ovog petka i subote dovoditi od Petrove crkve do mjesta izvedbe u Voćarskoj ulici je “Soundwalk na prstima”  Nine Bajsić i Vida Hribara.  Program je u potpunosti besplatan, a rezervacije obavezne putem obrasca OVDJE.

Foto: Promo

Osim toga, u tijeku su i završne pripreme za premijeru predstave za djecu MaLoLu 19. travnja, a autorski tim RadioTeatra svakog tjedna paralelno obilazi radijske grupe u četiri zagrebačke osnovne škole i s učenicima predano priprema program za emitiranje cjelodnevnog Dvorišnog radija kojim će se 5. svibnja uz svečanu izvedbu predstave Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)  zatvoriti druga sezona Radija Voćarska.

Program za vikend, 12. i 13. travnja:

Soundwalk na prstima, petak i subota, 18:00, ispred crkve Sv. Petra zvučna šetnja

SOUNDWALK NA PRSTIMA autorice Nine Bajsić je zvučna šetnja Stubama Mije Slavenske, koje nas vode do Voćarske ulice gdje se odvijaju svi programi Radija Voćarska. Stepenicu po stepenicu, publika kroz zvuk svjedoči putovanju do samog vrha svjetskog baleta, na koji je dospjela plesačica iz Slavonskog Broda. Zvučna šetnja počinje ispred Petrove crkve u Vlaškoj ulici, svi posjetitelji predstave ili slušaonice koji su rezervirali svoje mjesto dobit će link na svoj mail. Obavezno ponijeti slušalice.

Glas: Rea Bušić | Oblikovanje zvuka i glazba: Vid Hribar | Tekst, režija i snimke: Nina Bajsić




Gle, kako dan lijepo počinje, petak, 18:30, Mjesni odbor Voćarska, Voćarska cesta 71
slušaonica i razgovor u društvu s Pavlicom Bajsić

GLE, KAKO DAN LIJEPO POČINJE je možda najpoznatija radiodrama Zvonimira Bajsića napisana 1974. koja je doživjela niz kazališnih i televizijskih uprizorenja. Lirski, emotivan, duhovit i nježan susret zbiva se na rubu Zagreba, negdje u novogradnji, između dvoje osamljenih ljudi na pragu treće dobi. Gospodin profesor i topla, nježna udovica susreću se prekasno za novi početak i prerano za odustajanje od nade.

Starolička patetična, subota, 20:00, Mjesni odbor Voćarska, Voćarska cesta 71 slušaonica i razgovor u društvu s Pavlicom Bajsić




STAROLIČKA PATETIČNA Zvonimira Bajsića i suradnika Čede Price i Maksima Jurjevića je dokumentarna radiodrama o životu i smrti koja potvrđuje da radiofonski izraz nije samo zasnovan na riječi nego da pripada i svijetu zvukova. Ostaje upisana u povijest gotovo kao istovremeno grandiozan i skroman manifest snazi dokumentarnog zvuka. Onom od kojeg je sazdan svekoliki život i u njemu naš nepregledni niz osobnih asocijacija.

Bajsove vrpce, petak i subota, 20:00, Mjesni odbor Voćarska, Voćarska cesta 71
predstava

BAJSOVE VRPCE autorska su posveta radu Zvonimira Bajsića sastavljena od fragmenata njegovih dramskih tekstova i radiodramskih i dokumentarnih emisija, put u visoku planinu prekrivenu dubokim, mekim snijegom. VRPCE su put od dramske riječi do originalnog zvuka i naposljetku, do tišine, put kojim je u svom stvaralaštvu prošao Zvonimir Bajsić. Na BAJSOVIM VRPCAMA bilježimo tipične junake njegovih drama, male ljude koji žele preko crte, koji u svojim stanovima i dvorištima traže i stvaraju prostore slobode i unutarnje pobune, i supostaviti im njihov dokumentarni materijal – grad u minutama prije spavanja, glazbenika koji se vraća s koncerta, pogrebe i rodilišta – jednom riječju, život.

Tekstovi: Zvonimir Bajsić | Režija: Hrvoje Korbar | Dramaturgija: Pavlica Bajsić Brazzoduro | Dramaturški savjetnik: Dubravko Mihanović | Zvučni zapisi: Dino Brazzoduro | Glazba: Maro Market | Dizajn svjetla: Sara Bundalo | Dizajn plakata: Nikolina Fuzul | Izvode: Sven Medvešek: Bajs, Maro Market i Magda Mas: razne uloge iz radiodrama, Maro Market: glazba, Dino Brazzoduro: zvukopis | Produkcija: RadioTeatar

Druga sezona ciklusa Radio Voćarska odvija se u okviru programa Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba od 16. ožujka do 5. svibnja 2024.

Želja RadioTeatra je zagrliti Šalatu radijskim i kazališnim rukama i ušima, te stvoriti mjesto za koncentrirano slušanje i bogat kazališni program za sve susjede. Ovog proljeća nas na zagrebačkoj Šalati očekuje prava radiofonska “salata” od čak 12 izvedbi predstava za velike, male pa i bebe, među kojima i premijeru predstave MaLoLu, zatim 3 slušaonice i razgovora, 2 radionice, 1 pub kviz, 2 zvučne šetnje i 14 sati emitiranja dvorišnog radija uživo.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.