FOTO: Mara Bratoš

Ivo Josipović konačno ostvario želju koju je imao još u predsjedničkom mandatu

Autor: Barbara Grgić

Luksuzni box-set Ivo Josipović: Lennon impresivan je pothvat diskografske kuće Croatia Records. Projekt iznimne kulturne važnosti nastao je u zajedničkoj suradnji Croatia Recordsa, Hrvatske radio televizije, Hrvatskog narodnog kazališta, Hrvatskog društva skladatelja i Muzičkog biennala, a sadrži audio i video snimku opere Lennon koju je skladao jedan od naših najpoznatijih skladatelja, Ivo Josipović.

FOTO: PR

Htio je ovo još otkako je bio predsjednik

Još u vrijeme predsjedničkog mandata, skladatelj Ivo Josipović priželjkivao je napisati operu baš o Lennonu jer ga je zaintrigirala njegova glazba, lik njegova ubojice Chapmana, ali i intrigantni međuljudski odnosi Lennona i njemu bliskih ljudi.

‘KAKO JE ODRASLA’ Kći Ive Josipovića viđena nakon 13 godina: ‘Pametna žena koja ima vlastiti, a ne javni život’

Opisujući ga kao sociološki fenomen u istoj mjeri kao i glazbenu ikonu, Josipović je smjestio Lennona i najbliže osobe iz njegova života u okvir opere od pet slika. Radnja opere koncentrirana je oko ubojstva Lennona, a odvija se od trenutka kad Chapman puca u Lennona pa do trenutka kad Lennon umire. U tom vremenu Lennon kroz fantaziju i agoniju u svojoj svijesti rekapitulira svoje odnose s najvažnijim osobama iz svog života.
Libreto potpisuje Marina Biti, profesorica teorije književnosti i stilistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na koju je glazba Beatlesa i Lennona formativno djelovala. Libreto za operu u kraćoj formi napisala je na engleskom jeziku dok se cjeloviti na hrvatskom i engleskom jeziku nalazi upravo u knjizi ovog box-seta. U njemu se slušatelj i gledatelj upoznaje s činjenicama vezanim uz Lennonov život, njegovim razmišljanjima, aktivizmom i stvaralaštvom.
FOTO: Mara Bratoš
U operi sudjeluje deset solista uz veliki simfonijski orkestar i zbor, a u glavnim ulogama su: Domagoj Dorotić (John Lennon), Marija Kuhar Šoša (Yoko Ono), Ozren Bilušić (Mark Chapman) i Dubravka Šeparović Mušović (May Fung Pang). Upravo su prvaci Hrvatskog narodnog kazališta, Marija Kuhar Šoša i Ozren Bilušić nagrađeni nagradom Marijana Radev, odnosno nagradom Vladimir Ruždjak za svoje impresivne izvedbe. Pohvale idu i orkestru kojim je dirigirao Ivan Josip Skender te zboru i baletu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Odličnu režiju Josipovićeve opere Lennon potpisuje Marina Pejnović. Opera Lennon je od iznimne glazbene i scenske važnosti. Njezina scenska sadržajnost prikazuje spektakularnu priču o ubojstvu slavnog vođe sastava The Beatles upucanog na ulazu njegovog doma u New Yorku, 8. prosinca 1980. godine, nakon čega je glavno pitanje koje je intrigiralo svijet bilo: što je moglo pretvoriti obožavatelja u ubojicu čovjeka kojeg je obožavao?
Opera Lennon premijerno je izvedena 22. travnja 2023. u HNK Zagreb na zatvaranju Muzičkog biennala Zagreb, a postala je dio kulturnog projekta EU Opera Vision koji ima za cilj na video platformi svjetskoj javnosti predstavljati zanimljive operne produkcije iz europskih kazališta. Ovim box-setom postala je dostupna svim zaljubljenicima u operu i onima koji će, možda, upravo zbog ove opere to tek postati.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.