Foto: RTL

Šprajc se iznenada oglasio, detalj s izbora mu nije dao mira: Razbijen veliki mit

Autor: Z.S.

Nakon što su počeli pristizati DIP-ovi rezultati parlamentarnih izbora postalo je jasno kako je HDZ i dlaj najjača stranka u Hrvatskoj. Nakon obrađenih 69,04% biračkih mjesta HDZ ima 62 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 12, Most 11, Možemo 9, IDS 3, Fokus 2 i NP Sjever 2.

Stvari, međutim nius izgledale tako dobro za vladajuću strabnku nakon prvih izlaznih anketa koje su ima davale 58 mandata. Mnogi su to proipisivali velikoj izlaznosti na izborima. brojke objavljene u 17 sati govor o najvećoj izlaznosti od izbora 2000. godfine. rezultati izlazne aneket tako su se poklopile s pričom da veća izlasont ne odgovara HDZ-u. No stvari su na krjau ispale drugačije.

“Meni ovo govori dvije stvari koje su mnogi potcjenjivali. Prvo, nije lako pobijediti treći put zaredom. A druga stvar koja ruši stereotipe je da je HDZ-u važno da bude mala izlaznost. Evo ovo je možda jedna od rekordnih i HDZ ovako pobjeđuje”, rekao je Davor Božinović za N1.

Šprajc im se ruga

“I po izlaznim anketama HDZ ima gotovo 20 mandata više od SDP. To je naša velika pobjeda! A i srušili smo mit o tome da je velika izlaznost loša za našu stranku”, poručio je Marko Milić. Popularni voditelj Zoran Šprajc pak narugao se analitičarima zbog ove priče: ‘Analitičari: veća izlaznost odgovara ljevici. Izlaznost: :)”.







Gordan Jandroković, inače, također je komentirao rezultate izbora. “Ovo je velika pobjeda HDZ-a, treća zaredom’, kazao nam je Jandroković, dodavši da im je ovo veliko priznanje od građana koji nisu željeli slijediti politiku SDP-a i Milanovića, a koji su željeli na vulgaran način i teškim riječima obračunati se s HDZ-om. Građani su im poručili da to nije politika koju žele, naveo je. Ne želi još govoriti o eventualnim partnerima za slaganje Vlade, ali se još jednom dotaknuo Zorana Milanovića. ‘Oni koji su slijedili Zorana Milanovića doživjeli su politički poraz”, kazao je Jandroković

Malenica za Dnevno o postignućima HDZ-a

Na pitanje kako komentira privremene rezultate, Malenica odgovara da je HDZ zadovoljan. “Rezultati su dobri. To je treća uzastopna pobjeda.Pojašnjavali smo u kampanji naša brojna postignuća, imali smo jednu afirmativnu retoriku u kampanji i to su građani prepoznali i dali su nam ponovno podršku”, rekao je Malenica.

DIP objavljuje privremene rezultate izbora: Malo se topi prednost HDZ-a, jedna stranka raste

Na pitanje naše novinarke koja postignuća je osobno on postigao kao ministar pravosuđa, Malenica je odgovorio. “Moram istaknuti da je u zadnje četiri godine od 500 zakona njih 111 predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave. Gotovo 20 posto zakona je moje ministarstvo predložilo. To je jedna normativna aktivnost u smjeru poboljšanja pravosudnog sustava, a istaknuo bih i zakon o plaćama i povećanje plaća 250 tisuća službenika i namještenika”, rekao je. Ulagali smo i u infrastrukturu, otvorili smo nedavno radove na Trgu pravde vrijedne 180 milijuna eura i to je nešto što se radilo u mom mandatu. Zadovoljan sam kako je odrađen”, rekao je Malenica.

 

(UŽIVO) Ivan Malenica o prvim rezultatima DIP-a

Objavljuje Dnevno.hr u Srijeda, 17. travnja 2024.

Na pitanje što mu je cilj ako ponovno postane ministar, Malenica je odgovorio. “Mandatar će odrediti nove članove vlade. Mi smo u program stavili dosta novih stvari, nastavak ulaganja u infrastrukturu, brže rješavanje sporova izmjenama zakona o kaznenom postupku tako da je to nešto što je bitno i što će utjecati na poboljšanje same percepcije pravosuđa.

Na pitanje o postizbornoj suradnji budući da trenutno nemaju dovoljno za sastavljanje vlade, Malenica je rekao kako su ovih godina sastavljali vladu kao relativni izborni pobjednik te da su surađivali sa svojim koalicijskim partnerima i da u tom pogledu ne očekuje nikakve probleme u sastavljanju većine. Dodao je kako će o dogovorima tek kad stignu službeni rezultati.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.