Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Sin poginulog branitelja je najveća mlada nada HDZ-a: Neki ga vide kao ministra

Autor: Iva Međugorac

Nedugo nakon što je po prvi put preuzeo vodeću poziciju u svojem HDZ-u Andrej Plenković najavljivao je pomlađivanje stranke pa se u skladu s time okružio sa svojim takozvanim mladim lavovima. Kako je vrijeme odmicalo tako je postajalo jasnije da mladi HDZ-ovi lavovi ipak nemaju onoliko potencijala koliko imaju stranački doajeni i iskusni kapitalci koji su unutar stranke i po svojim sredinama razgranali vlastite, neprobojne mreže koje im jamče opstojnost.

Unatoč tome što nisu pokazali potencijal, premijer Plenković se nije odrekao baš svih svojih mladih lavova i lavica, ali nekima od njih pozicije su ipak poljuljane pa shodno tome na nadolazećim parlamentarnim izborima mladi Karlo Ressler neće biti nositelj liste.

To je mjesto preuzeo sami Plenković koji je posinku svojeg kolege Vladimira Šeksa dao tek četvrtu poziciju pa upućeni tvrde da on naprosto nije ispunio premijerova očekivanja, što je pravilo koje navodno vrijedi i za njegova briselskog kolegu Tomislava Sokola koji je slovio za veliku premijerovu uzdanicu, a koji je navodno razočaran svojom pozicijom na EU izborima, i to do te mjere da razmatra mogućnost odlaska iz politike.

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Plenković forsira Pavića

U politici zato ostaje Josip Bilaver. Mada je ovaj državni tajnik iz Ministarstva prometa slovio za Plenkovićeva mladog lava, upućeni će kazati kako je on izdanak zadarskog HDZ-a u kojemu je teško stasati bez blagoslova Božidara Kalmete. Bilaver je u svakom slučaju bio kandidat na nedavno održanim parlamentarnim izborima na kojima je osvojio 2.857 glasova u svojoj devetoj izbornoj jedinici. Ukoliko HDZ ostane na vlasti i uspije skupiti dovoljan broj zastupničkih ruku Bilaver će vjeruje se unutar stranke vjerojatno ostati na svojoj poziciji u Ministarstvu prometa.

Premda u Sabor nije ušao i unatoč tome što je i na ovim parlamentarnim izborima osvojio skroman broj preferencijalnih glasova Plenković je za svojeg mladog lava Marka Pavića i na nadolazećim europskim izborima pronašao mjesto na listi uz opće negodovanje HDZ-ovaca koji uopće ne razumiju radi čega premijer toliko forsira toga mladića koji je u Plenkovićevoj vladi bio i ministar rada, a onda i ministar regionalnog razvoja i fondova EU bez da se i po čemu i u tim resorima uspio istaknuti.

Istaknuli su se zato njegov nasljednik Šime Erlić, ali i ministar pravosuđa Ivan Malenica, koji zajedno s Marinom Piletićem i Krešimirom Ačkarom spadaju u skupinu novih HDZ-ovih mladih nada. Posebice to vrijedi za Ačkara koji je u prvoj izbornoj jedinici osvojio pozamašan broj preferencijalnih glasova, čime nije porastao samo u Plenkovićevim, već i u očima svojih stranačkih kolega koji za Ačkara naglašavaju i da je uspješan gradonačelnik Velike Gorice.

Foto: Facebook/Općina Vljevo

Tena Mišetić povukla se iz javnosti

Za ulazak u Sabor navodno nije ni bila zainteresirana Plenkovićeva mlada lavica Marijana Balić, a ni nekadašnju zastupnicu Dragicu Roščić odavno se ne spominje u kontekstu politike. Otkako se povukla u Bruxelles iz javnog prostora nestala je i Plenkovićeva najlojalnija i najdugovječnija suradnica Tena Mišetić, ali je zato uz premijera ostao Vladin glasnogovornik Marko Milić koji se na udaru kritika također našao zbog skromnog broja preferencijalnih glasova koje je osvojio kao kandidat na parlamentarnim izborima u 1. jedinici.




Upravo zato i sada kod analize izbora dio HDZ-ovaca zaključuje da je najveća boljka Plenkovićevih mladih snaga to što im manjka političke karizme pa se u konačnici i radi toga prva postava Plenkovićevih mladih lavova mahom svela na birokrate na kojima je teško temeljiti stranačku budućnost. Unatoč tome Plenković od mladih nada svoje stranke ne odustaje pa se tako očekuje da će na popisu njegovih bliskih suradnika ostati ministar gospodarstva Damir Habijan koji je u Vladi naslijedio još jednog zaboravljenog mladog lava, nesuđenog zagrebačkog gradonačelnika i bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića koji se uslijed afere Mreža povukao iz javnog prostora.

U javnom prostoru još se vrti Plenkovićev šef zagrebačke gradske organizacije HDZ-a Mislav Herman, koji se također na parlamentarnim izborima nije proslavio. Na ovim se izborima nije natjecao ni bivši ministar Josip Aladrović koji je slovio za Plenkovićevog nasljednika na čelu HDZ-a, no on je svoju šansu u politici vrlo vjerojatno prokockao onog trenutka kada se saznalo da je protiv njega pokrenuta istraga.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Mažar se nije proslavio na izborima

Sve je svoje šanse prokockao i ministar obrane Mario Banožić koji je sve do prometne nesreće sa smrtnim epilogom bio prvi čovjek vukovarsko-srijemskog ogranka HDZ-a, dok je istovremeno šef vukovarske gradske organizacije Tomislav Mažar koji je nastupao i na nedavno održanim izborima na kojima je osvojio 1993 glasa što u pitanje dovodi i njegovu kandidaturu na lokalnim izborima na kojima je i ranije gubio od Ivana Penave. Mažar je ujedno u stranačkim krugovima na glasu kao kadar ministra branitelja Tome Medveda, a poznat je i kao nekadašnji državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu.




Možda je malo manje poznat na nacionalnoj razini no čini se da virovitičkom županu Igoru Androviću u njegovom kraju ne nedostaje prepoznatljivosti. Na parlamentarnim izborima osvojio je naime 6.867 preferencijalnih glasova pa se stoga po virovitičkom kraju zaziva njegov ulazak u iduću Vladu ukoliko je bude formirao HDZ neovisno o tome hoće li vladu sastavljati premijer Plenković ili netko drugi iz redova vladajuće stranke.

Plenkovićeva moćna suradnica misteriozno nestala, a sada iz sjene kroji sudbinu Hrvatske

Uz Androvića kojeg nazivaju predstavnikom konzervativnog krila stranke pažnju HDZ-ovaca privukao je i njihov sisački župan, magistar prava Ivan Celjak koji je u svojoj sedmoj izbornoj jedinici osvojio preko 14 tisuća preferencijalnih glasova što je kažu u vladajućoj stranci odlična predispozicija za gradnju nacionalne političke karijere, tim više što je Celjak i na prošlim izborima s petog mjesta ušao u Sabor zahvaljujući velikom broju preferencijalnih glasova. Celjak je inače sin poginulog hrvatskog branitelja koji je prisan i sa ministrom Medvedom, a sam za sebe svojedobno je kazao kako je pripadnik mlade struje HDZ-a.

Mladog Celjaka kao svojeg favorita za sisačkog župana izabrao je upravo Plenković onda kada se rješavao Ive Žinića koji se našao u središtu afera, a oni koji župana poznaju tvrde kako je ovaj pravnik pristojan i odmjeren dečko koji je očito u svojem kraju prilično prepoznatljiv. Odavno je u svojem kraju, i u svojem gradu poznat i Ivan Radić koji koji sve do posljednjih lokalnih izbora nije privlačio pozornost premijera Plenkovića. No kako je Radić jedini HDZ-ov gradonačelnik koji je vlast uspio osvojiti u velikom gradu, tako Plenković, i da ne želi dugoročno ipak mora računati na njega. Radić je svoj status u stranci, ali i u rodnom Osijeku također potvrdio na parlamentarnim izborima pa se stoga može zaključiti kako Plenkovićevi mladi lavovi možda nisu stasali u njegovom bazenu, ali se u HDZ-u ipak polako, ali sigurno nameću i neka nova, mlada lica.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.