Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Razotkrio se ključan Plenkovićev problem: ‘Da smo to uspjeli, do ručka bismo imali Vladu’

Autor: Eduard Petranović

Zna se konačan rasplet izbora, barem što se tiče samog izlaska na birališta i podjele karata uoči onoga što slijedi. Kao što jutros pisali, sad tek slijedi sklapanje većine i situacija je neobična, no može se razrješiti u samo nekoliko scenarija. HDZ i partneri su tako osvojili 61 mandat, SDP-ova koalicija odnosno Rijeke pravde 42, Domovinski pokret i partneri 14, Most i Suverenisti 11, Možemo 10, IDS 2, NP Sjever 2 i Fokus/Republika 1 mandat. Konačni je to saziv Sabora kojeg bismo trebali gledati jednom kad političari zasjednu u fotelje, a zasad se ne zna tko će sastaviti parlamentarnu većinu od 76 ruku..

Kako smo objasnili, HDZ ima opciju s Domovinskim pokretom i dijelom manjina ili nekim od manjih parlamentarnih stranaka stvoriti većinu, ili šef stranke Andrej Plenković ima mogućnost odvesti stranku na nove izbore što kako saznajemo iz stranke nije baš želja većine ključnih ljudi unutar i oko stranke. HDZ-u Most, Možemo i SDP ne dolaze u obzir. Ova druga strana pokušat će stvoriti manjinsku vladu i uz premijera Zorana Milanovića, koji se u vrijeme pisanja teksta još nije oglasio, srušiti HDZ što je zasad jedini zajednički nazivnika Mosta, Možemo i SDP-a.

Politički analitičar i komentator Karlo Jurak iščitao je iz sinoćnjeg govora još uvijek premijera Andreja Plenkovića kako nije potpuno zadovoljan rezultatom i istaknuo zašto je to tako.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Jurak: HDZ-u je vrlo otežana situacija

“Koliko je čista situacija? Nije baš čista. Kad bi bila čista? Da je HDZ dobio mandat, dva više. I to je ključno. Vrlo im je otežana situacija. Kad zbrojimo HDZ i DP to je 75 ruku. Kad zbrojimo HDZ i ove manje, to je 74. U tome se gleda ta ‘nečista’ situacija, odnosno dosta . Zato je u HDZ-u jučer sve kasnio. Ja sam stvarno očekivao više od govora Plenkovića. Zato jer im vrlo teško dolazi lagano sastavljanje većine”, rekao je.

Dodao je kako su se stvari promijenile zbog raspodjele karata uoči postizbornih pregovora. “Koliko god su bili signali od Posavca, manjina, Fokusa i ostalih da ne bi s njima, da HDZ ima mogućnost s njima do sigurnih 76 to bi se promijenilo. Tako da će ići možda u lomljenje DP-a jer nemaju puno prostora za manevriranje”, smatra Jurak.

Izvor iz HDZ-a rekao nam je kako su relativno zadovoljni rezultatom, no istina je da im fali nekoliko mandata za sigurnu plovidbu u nove četiri godine vladavine.

Jutro je pametnije od večeri: Sad je jasno tko može formirati novu Vladu RH




Izvor iz HDZ-a: ‘Šteta, mogli smo danas do ručka imati većinu’

“Šteta. Da je samo malo više otišlo gore, do ručka bismo danas imali parlamentarnu većinu. No, što je tu je. Opet smo dominantno pobijedili. Svi su daleko iza nas. Ako se sve posloži, a vjerujem u snagu Plenkovića i naših 61 mandat koji su najjači kapital u pregovorima s potencijalnim partnerima, vrlo brzo ćemo ipak skupiti dovoljan broj ruku. Ne zaboravite, mi smo HDZ. Mi znamo kako se vlada, najiskusniji smo”, rekao nam je izvor.

Podsjećamo, u završnim govorima su stranke Možemo i Most govorile o manjinskoj vladi i eventualnoj suradnji. Poslali su poziv i bacili rukavicu u lice i Domovinskom pokretu te spomenuli da svi koji su ‘do jučer bili protiv HDZ-a’, sada imaju šansu poslati HDZ u ropotarnicu povijesti. Bilo kako bilo, sad je tek počela prava politička utakmica.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.