Foto: Vlado Kos / CROPIX

O ovom čovjeku ovisi Plenkovićeva politička sudbina: S njim možda može srušiti Milanovića

Autor: Iva Međugorac

Jedan od najjačih aduta premijera Andreja Plenkovića u kampanji za skorašnje parlamentarne izbore zasigurno je aktualni ministar obrane Ivan Anušić koji je do unazad nekoliko mjeseci kao župan rukovodio Osječko-baranjskom županijom.

Sasvim je razumljivo da je imajući u vidu tu njegovu donedavnu lokalnu funkciju Plenković Anušiću prepustio vodeću poziciju u 4.izbornoj jedinici, na kojoj se i ranije natjecao izlazeći od tamo kao pobjednik s pozamašnim brojem preferencijalnih glasova.

I sada Anušić ima velika očekivanja pa je tako kazao da u svojoj jedinici očekuje osam mandata, iako neke ankete HDZ-u baš u njegovoj jedinici predviđaju osvajanje dvaju mandata manje. To se prema projekcijama bivšeg župana neće dogoditi, štoviše, on najavljuje rekordan rezultat u svojoj jedinici, a tome se nadaju i unutar HDZ-a te tvrde da je Anušić svojim medijskim istupima visoko podigao ljestvicu, ali i zakuhao strasti u svojoj stranci.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Dvostruki mač za Plenkovića

”Plenkoviću je u cilju da prije svega HDZ pobjedi na parlamentarnim izborima, međutim važno mu je da on ostane u fokusu te pobjede. On nikome ne želi pustiti da bude iznad njega pa ni Anušiću. Sjetite se kako je nakon prošlih izbora prošao Vili Beroš koji je u to doba bio najpopularniji političar u zemlji. I Beroš je nakon prošlih izbora bio jedan od vodećih po broju preferencijalnih glasova, zato ga je premijer postepeno marginalizirao.

Situacija s Berošem je ipak nešto drugačija, njegova popularnost je ionako bila na kratke staze i vezala se uz pandemiju, no s Anušićem je priča posve drugačija jer već dugo uz Plenkovića slovi za jednoga od najpopularnijih HDZ-ovaca. Njegov utjecaj ne jenjava i to je ono radi čega premijer Plenković ipak mora njemu pristupati s određenom dozom opreza”, smatra naš sugovornik blizak premijeru te napominje kako se Anušić uspio nametnuti i kao ministar obrane koji vrlo korektno odrađuje svoj posao.

”Anušić je svoj status potvrdio na posljednjim parlamentarnim izborima, zatim na lokalnim izborima pa i na onim stranačkima. Ako HDZ na ovim izborima ne uspije ostvariti pobjedu, a ukoliko Anušić opet bude jedan od onih s najvećim brojem glasova za očekivati je da će se potegnuti pitanje njegove kandidature na unutastranačkim izborima, a njega se ionako već dugo spominje kao Plenkovićeva nasljednika. Na tu poziciju zazivala ga je desna struja stranke”, podsjeća naš sugovornik i dodaje da bi s Anušićem na čelu stranke HDZ mogao razmatrati koaliciju s desnim strankama što trenutno s Plenkovićem ipak nije tako izraženo.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Plenković mu dao odriješene ruke

Nije tajna da se Anušić među prvima usprotivio Miloradu Pupovcu i njegovom SDSS-u pozivajući HDZ da razmotri suradnju s tom opcijom, no i to su bila drugačija vremena Plenkovićeve političke dominacije pa ga je stoga ovaj uspio ušutkati sa samo jednim pozivom. Šutio je Anušić i onda kada su iz Vlade micali njegovu prijateljicu Natašu Tramišak, ali iz današnjeg ugla gledano to je sve bio dio strategije. Tramišak je naime ponovno na HDZ-ovim listama baš u njegovoj jedinici, a u stranci se spekulira da je upravo bivši župan jedan od rijetkih kojemu je Plenković po pitanju listi dao odriješene ruke za njegovu izbornu jedinicu.




”Ovo što sada vidite na HDZ-ovoj listi u četvrtoj jedinici složio je Anušić, Plenković se inače za ostatak listi koordinirao s Tomom Medvedom, međutim u Slavnoniji je listu postrojio Anušić koji je uza se privukao jakog virovitičkog župana Igora Androvića. I to što je na listi ostao Josip Đakić je Anušićeva odluka, da se pitalo samo premijera on vrlo vjerojatno ne bi bio na listi”, smatra naš sugovornik koji ujedno drži da premijer nije imao previše izbora onoga trena kada je donio odluku o tome da Anušić uđe u njegovu Vladu na poziciju ministra obrane.

”Ta je odluka na jedan način uvjetovana okolnostima. Plenković je i ranije razmatrao smjenu Marija Banožića, a kada se dogodila prometna nesreća bilo je jasno da više nema što čekati. Okolnosti su se posložile tako da je Plenkoviću trebao Anušić jer on situaciju na terenu više nije mogao samostalno kontrolirati i praviti se da ne vidi što se događa oko njega. U Slavoniji je ojačao Domovinski pokret koji će i sada Anušiću biti ogroman problem u njegovoj jedinici, a još veći problem će biti Piletiću u njegovoj petoj jedinici, koja je poprilično naivno sastavljena. Tu je vidljiva naša ogromna slabost”, smatra naš sugovornik nadalje te kaže da je Anušić i u Vladu ušao baš zbog Plenkovićeva straha od poraza na izborima.

Pobuna u HDZ-u zbog dva ministra: ‘Ti nam ljudi ne trebaju, a Plenković ih opet forsira’




Moguća kandidatura na predsjedničkim izborima

”Njegovo imenovanje u tom trenutku kada je ušao u Vladu bila je jedna od najboljih Plenkovićevih odluka za stranku, a koliko je to dugoročno dobro za samog premijera i njegovu opstojnost to je drugi par rukava, i pitanje na koje će se odgovor tek dobiti”, kaže naš sugovornik iz HDZ-a te dodaje da se u stranci i sada potenciraju priče o tome da je Anušić Plenkovićev oponent no te priče treba uzeti s dozom rezervi.

”Anušić doista jest tip koji je u stanju Plenkovića suočiti sa svojim stavovima. On je javno kritizirao suradnju sa Pupovcem, prozivao je Marija Banožića zbog kaosa u vukovarsko-srijemskom ogranku stranke, a u konačnici Anušić je javno zazivao smjenu Frane Barbarića sa čela HEP-a u trenutku kada se događala afera s njegovom kućom na Hvaru”, podsjeća naš sugovornik blizak premijeru te dodaje da eventualni Anušićev uspjeh za Plenkovića ne mora nužno predstavljati samo prijetnju, već i priliku.

”Ako HDZ izbore dobije, i ukoliko Anušić na njima postigne uspjeh kojega najavljuje moguće je da ga HDZ kandidira i za predsjednika države”, najavljuje naš sugovornik. Iako za sada u HDZ-u predsjednički izbori nisu tema jer su svi fokusirani na one parlamentarne, vjeruje se kako je Zoran Milanović svojim uključenjem u kampanju za parlamentarne izbore vladajućima ipak uvećao šanse i na tim izborima, ali u konačnici sve ovisi o rezultatu izbora koji se održavaju 17. travnja. ”Anušić na predsjedničkim izborima ne bi bio bez šansi, dapače, on bi mogao parirati Milanoviću posebice ako ovoga nagrize SDP-ov poraz na parlamentarnim izborima”, zaključuje naš sugovornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.