Foto: Boris Scitar/PIXSELL/Ilustracija

ZAŠTO OVAJ PRORAČUN NIJE ODRŽIV? U zdravstvu novac curi na sve strane i nitko nije u stanju kontrolirati troškove

Autor: Dnevno.hr

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta koja je članica saborskog odbora za fiskalnu politiku na RTL-u je govorila o proračunu i što on donosi građanima.

Ističe kako je proračun prije svega socijalan, ne razvojan, jer od 127 milijardi 100 odlazi na mirovine, plaće i troškove u zdravstvu, ali i kako možemo biti jako zadovoljni najavom rasta BDP-a od 9 posto.

Jedna od najvažnijih hrvatskih ekonomistica upozorava kako Hrvatska jako slabo konvergira prema nekakvom prosjeku i starih i novih zemalja članica EU-a, te tu nikako ne možemo biti zadovoljni jer stojimo relativno sve lošije.

“Ipak s obzirom na to kako je izgledala situacija na početku godine, ovo sad izgleda relativno dobro”, napominje Vizek.

Novac curi na sve strane

Kad je riječ o zdravstvu, upozorava kako već sada možemo očekivati kako ćemo u ovom proračunu za sljedeću godinu negdje sredinom ili krajem godine imati rebalans koji će biti baš zbog zdravstva jer imamo nove troškove koje nismo bili u stanju predvidjeti na nekakav način.

Upozorava kako je sustav sasvim očito neučinkovit jer novac curi na sve strane i troškovi se nisu u stanju na adekvatan način kontrolirati. Zbog čega se taj red ne događa, napominje Vizek, to je pitanje ja bih rekla za one koji upravljaju sustavom.

Vizek se osvrnula i na uvođenje eura, napomenuvši kako je povećanje cijena prilikom uvođenja eura najmanje bitna negativna strana jer se to može kontrolirati i primijeniti iskustva iz drugih zemalja kako su to one radile, ali i kako euro neće riješiti niti jedan strukturni problem kojeg Hrvatska ima, jer to mogu samo reforme.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.