Foto: Screenshot RTL

Umirovljenica ima mirovinu 230 eura ali ne živi loše: Ne srami se reći kako je podebljala račun

Autor: Dnevno.hr

Dogovor je postignut – četiri umirovljeničke stranke na izbore izlaze zajedno. Cilj im je, kao i glavna poruka, da će minimalnu mirovinu povećat za 200 eura.

Traže da za puni radni staž mirovina ne bude manja od 820 eura i da se nakon 65. godine ukine penalizacija za prijevremeno umirovljenje. A pritom smatraju da novca za to u proračunu ima.

“Ne obećajemo nikakva brda i doline, ovo je realno”, poručili su. A s njima se slažu i oni koji od tih mirovina žive, odnosno preživljavaju, i smatraju da je krajnje vrijeme za takav potez jer više od pola milijuna građana u mirovini živi na rubu siromaštva.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

‘Mislim da je to ponižavanje’

“230 eura za 25 godina staža. Užas”, rekla je umirovljenica Alemka novinarki RTL-a koja ju je potom pitala kako od toga uspijeva živjeti.

“Moram s njim živjeti, on mi je sponzor”, veli ona pa pokazuje na svog supruga i dodaje: “Nemrem ga ostavit'”.

Umirovljenik Mirko kojeg je novinarka zatekla u šetnji glavnim zagrebačkim trgom nije nimalo optimističan.

“Rapidno rastu cijene, a mirovine ostaju iste. I onda nam obećavaju nekih 5o eura uskrsnice, mislim da je to ponižavanje”, rekao je gospodin.
Novi trend zagolicao maštu umirovljenika

Podsjetimo, u posljednje je vrijeme čak i našim starijim sugrađanima palo na pamet da napuste Lijepu našu pa svoju ‘zlatnu dob’ provedu u zemlji gdje su cijene prihvatljivije nego naše.

Kako smo pisali ranije, u takvim novonastalim okolnostima, nekim je umirovljenicima palo na pamet da se presele u susjednu Bosnu i Hercegovinu te da u tamošnjim domovima za starije provedu svoje posljednje godine.

Kristijan Bakić, direktor Doma za starije ‘Rezidencija Bakić’, kaže da im dolazi sve više ljudi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja koji se opredjeljuju za dugoročni boravak u Gradiški, objasnio je za Nezavisne novine.
“Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neusporedivo manje, a uvjeti identični, čak i bolji nego u europskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je također pogodnost koja ide u prilog našim stanarima”, rekao je Bakić.

Država opet nudi građanima priliku za dodatnu zaradu: Evo koliko donosi nova runda

U njegovu su se rezidenciju smjestio i par Opačić iz Zagreba. Štefanija i Uroš koji imaju 80 godina i istaknuli su kako je u Gradiški sve jeftinije nego u Zagrebu. “Imamo mnogo manje obaveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola vijeka”, rekla je Štefanija.

“Posjećujemo kulturne programe, sportske događaje, šećemo pored Save, uživamo u ljepoti ovog grada gdje nam je sve blisko. U Gradišci nema nesnošljivih gužvi kao u Zagrebu i drugim velikim gradovima”, pričaju dalje Opačići.

S njom se slaže i Paša Šibić koja je pedeset godina živjela u Rijeci. “Sve je kako treba, uvjeti su dobri, ali, što je najvažnije, ovdje je jeftinije nego u Rijeci. U tom gradu imam kuću, ali računica mi govori da je ovdje, za sada, povoljnije živjeti”, zaključila je Paša.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.