Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX ILUSTRACIJA

U brojnim poslovima ništa ne funkcionira bez stranaca: Ovo su poslovi u kojima najviše radi imigranata

Autor: F.F

Imigranti i njihova djeca igraju ključnu ulogu u mnogim sektorima njemačkog tržišta rada, osobito u poslovima čišćenja i ugostiteljstva. Prema Njemačkom uredu za statistiku za 2022. godinu, veći broj radnika stranog podrijetla aktivno je u tim sektorima, s 46 posto u ugostiteljstvu i oko 60 posto u čišćenju. Međutim, njihova prisutnost u drugim profesionalnim područjima je manja.

Ukupno gledano, podaci pokazuju da 25 posto svih zaposlenih u dobi od 15 do 64 godine ima imigrantsko porijeklo. To znači da je njihov udio među radnom snagom nešto manji od udjela imigranata u ukupnom stanovništvu, koji iznosi 28 posto.

Na primjer, u sektorima kao što su transport, logistika i građevinarstvo, udio stranih radnika također je iznad prosjeka, a iznosi 38 posto i 36 posto redom. U sektoru gerijatrijske skrbi (30 posto), gotovo trećina zaposlenih ima imigrantsko podrijetlo, dok je udio stranih radnika u medicinskim profesijama poput liječnika i u osobnoj njezi, koja uključuje frizere i kozmetičare, također značajan, piše Fenix Magazin.

Foto: Marko Todorov / CROPIX ILUSTRACIJA

Malo ih je u policiji

S druge strane, strani radnici su rijetki u sektorima poput policije, pravosuđa i obrazovanja. Samo je šest posto radnika u policiji i pravosuđu imalo imigrantsku povijest, dok je udio nastavnika stranaca u školama relativno nizak, iznoseći 11 posto.

U školama, samo 11 posto nastavnika su stranci, što je vrlo malo. U bankarskom i osiguravajućem sektoru, udio radnika s migracijskim podrijetlom iznosi 16 posto.

Potres zatresao Hrvatsku: ‘Dobro je zaljuljalo, probudilo nas je žestoko’
Definicija osobe s migracijskom prošlošću obuhvaća one koji su se doselili u Njemačku od 1950. godine ili imaju oba roditelja koji su se doselili od iste godine. Njemačka se suočava s demografskim promjenama, što znači da se smanjuje broj mladih radnika, dok se povećava broj starijih.

Stoga zemlja sve više ovisi o imigraciji kvalificiranih radnika iz inozemstva kako bi zadovoljila potrebe tržišta rada. Vlada prepoznaje nedostatak kvalificiranih radnika kao ključni rizik za ekonomiju i planira poduzeti mjere kako bi privukla više stranih radnika, uključujući one izvan EU-a.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.