Foto: Vojko Basic / CROPIX / Ilustracija

Sve je izglednije podizanje dobi za odlazak u mirovinu: Vujčić ukazao na gorući problem

Autor: Dnevno.hr

Trenutačno jedan od najvećih problema Hrvatske je pad broja stanovnika, kao i sve veća starost populacije. Takva kretanja izuzetno utječu na situaciju na tržištu rada, na kojemu svjedočimo nekim novim trendovima.

U prilog tome idu i projekcije Ujedinjenih naroda, prema kojima će u idućih 20 godina Hrvatskoj će trebati oko 400.000 stranih radnika i bit će nužno dići dobnu granicu za odlazak u mirovinu.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić ukazao je na ove brojke, rekavši u intervjuu za Tportal kako su pred nama tri rješenja za ovaj problem.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Povratak iseljenih Hrvata?

Jedno je uvoz radne snage, a drugo dizanje stope participacije na tržištu rada ljudi u dobi od 20 do 65 godina, što je i dalje ispod prosjeka EU.

“To znači ili dizanje dobi umirovljenja ili, ono što se već napravilo, da se omogući umirovljenicima koji žele raditi rad na pola radnog vremena. Oko 30.000 građana koristi tu mogućnost i ta brojka kontinuirano raste”, navodi guverner HNB-a pa dodaje kako je još jedna opcija ispred nas:

“Treći način je uvoz radne snage, odnosno imigracija. To mogu biti strani radnici, ali i vraćanje dijela naših građana koji su otišli u inozemstvo. To su te tri opcije i na sve tri morat ćemo podjednako raditi.”

Biznis Ante Gotovine strelovito raste: Japanci bi kupili sve, ali zbog jedne stvari ne mogu




Vujčiću, inače, u srpnju istječe drugi šestogodišnji mandat, a ako ostane na toj funkciji, nadmašit će Željka Rohatinskog i postati najdugovječniji hrvatski guverner. Otkrio je i kako još uvijek ne osjeća zamor poslom.

“Zbog toga što smo ušli u eurozonu moj posao se promijenio. Od guvernera koji vodi Savjet HNB-a, koji upravlja monetarnom politikom Hrvatske, postao sam jedan od članova Upravljačkog vijeća Europske središnje banke, koje donosi odluke o politici druge najvažnije valute u svijetu. To je vrlo izazovno, zanimljivo i uživam u tome. Drugima ostavljam da procijene kako radim svoj posao”, rekao je Vujčić.




 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.