Foto: Luka Gerlanc / Damir Krajac / CROPIX

Stručnjaku ništa nije jasno: ‘Srijeda, 17. travnja? Pa to je najljepši poklon Plenkoviću’

Autor: Ivana Jurišić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović objavio je da će se izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održati u srijedu, 17. travnja ove godine, što je odluka koja je mnoge iznenadila. Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan, što znači da će trgovine i tvrtke taj dan morati zatvoriti vrata i svojim zaposlenicima dati slobodan dan kako bi mogli izaći na birališta.

Ekonomski analitičar Petar Vušković tvrdi da je sreća što je to samo jedan dan, inače bi poduzetnici bili u još većim problemima nego što jesu.

“Poduzetnici mogu protestirati koliko ih je volja, ali odluku na kraju donose političari. Radnici će dobiti slobodan dan, ali poduzetnici će opet izgubiti jedan dan prihoda, što će uz ove neradne nedjelje mnogima biti veliki udarac”, komentirao je Vušković dodajući da su političari još jednom pokazali da ne razmišljaju kao gospodarstvenici.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kriva poruka s njima

“Vidi se da predsjednik Milanović nije ni dana radio u privatnom sektoru, jer da jest, sigurno ne bi kao dan izbora izabrao srijedu. Predsjednik je ovime pokazao da uopće ne razumije ekonomiju. On sigurno ne zna koliki je to trošak za poduzetnike, pogotovo s obzirom na činjenicu da je riječ o početku turističke sezone”, dodaje.

Vušković se pita u čemu je problem, zašto izbori nisu mogli biti za vikend kako je i do sada bio slučaj. “Ako je već predsjednik građanima htio dati slobodan dan, mogao je kao dan izbora odrediti petak, pa da ljudi barem uživaju u produženom vikendu.

O njegovim razlozima neka sada spekuliraju političari, ali predsjednik se definitivno nije pokazao prijatelj poduzetnicim. Opet je stavljen naglasak na politiku nauštrb ekonomije što je kriva poruka s vrha”, uvjeren je Vušković.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Inflacija bi mogla biti manja

Dodaje da su i ovaj put najgore prošli trgovci kojima je politika nakon neradnih nedjelja zadala još jedan udarac. “U principu je najteže zatvoriti trgovine jer tu se akumulira potrošnja. Zbog neradnog dana, građani neće moći potrošiti novac, pa će i potražnja u travnju biti manja.




Tko zna, možda je predsjednik Milanović određujući datum izbora razmišljao da je to jedna mjera protiv inflacije. Time je najviše učinio uslugu premijeru Plenkoviću jer bi inflacija u travnju zbog toga mogla biti niža”, zaključuje Vušković.

Plenković o datumu izbora: ‘Malo je neobično, ali nama je sve dobro i sve nam paše’




 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.