Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Stigle dobre vijesti za vozače: Objavljene nove cijene goriva

Autor: I.G.

Vlada Republike Hrvatske u ponedjelajk je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donesena nova uredba koja regulira cijene naftnih derivata na maloprodajnom tržištu.

Prema novoj uredbi, najviše maloprodajne cijene goriva računaju se na temelju formule koja uzima u obzir osnovnu cijenu fosilnog goriva u prethodnom 14-dnevnom razdoblju

“Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0,0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 EUR/kg za velike spremnike”, poručili su iz Vlade.

Kako navode, uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nove cijene

Kako pručuju iz Vlade, nove cijene goriva iznosit će:

1,49 EUR/l za benzinsko gorivo (promjena 0,00 EUR/l)
1,45 EUR/l za dizelsko gorivo (smanjenje 0,04 EUR/l)
0,91 EUR/l za plavi dizel (smanjenje 0,05 EUR/l)
1,19 EUR/kg UNP za spremnike (smanjenje 0,01 EUR/kg)
1,75 EUR/kg UNP za boce (smanjenje 0,01 EUR/kg).

Iz Vlade napominju i kako bi bez njihovih mjera i pod uvjetom da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile:
1,61 EUR/l za benzinsko gorivo
1,60 EUR/l za dizelsko gorivo
1,00 EUR/l za plavi dizel
1,44 EUR/kg UNP za spremnike
2,07 EUR/kg UNP za boce

Nova Uredba

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju. Vlada Republike Hrvatske je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u dvadeset četiri navrata.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
S obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 13.veljače do 26. veljače 2024., i to za 56,31 eura na 1.000,00 litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na 1.000,00 litara dizelskog goriva odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina te 0,0231 eura po litri dizelskog goriva.

Hrvatskom saboru Vlada je uputila mišljenje na Prijedlog odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva radi utvrđivanja (potencijalnog) korumpiranja medija javnim novcem (predlagatelji: 18 zastupnika u Hrvatskome saboru).

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.