Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/Ilustracija

RAST BROJA OSIGURANIH OSOBA: Primjetan trend povećanja zaposlenosti

Autor: S.P.

U Hrvatskoj je potkraj svibnja bilo 1.573.949 osiguranih osoba te je taj broj porastao treći mjesec zaredom.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) kretanje broja osiguranika obično se uzima kao jedan od indikatora zaposlenosti.

Naime, kada taj broj raste, to ukazuje da su na tržištu rada u tijeku pozitivni trendovi odnosno rast zaposlenosti, i obrnuto – kada pada, obično pada i zaposlenost.

Pozitivna očekivanja normalizacije putovanja i početka sezone

Promatrajući taj broj u odnosu na kraj travnja broj osiguranika je u svibnju porastao za jedan posto ili za 16.262 osoba, dok je u odnosu na travanj prošle godine veći za 3,3 posto ili 50.296 osoba.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) ističu kako je broj osiguranika u svibnju bio 1,9 posto ili 28.757 osoba veći u odnosu na 2019. godinu, u kojoj je Hrvatska ostvarila razmjerno dinamičnu gospodarsku aktivnost i pozitivne trendove na tržištu rada.

Najveći doprinos rastu broja osiguranika na mjesečnoj razini došao je iz djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane. RBA-ovi analitičari smatraju da to održava pozitivna očekivanja normalizacije putovanja i početka turističke sezone.

Uz ugostiteljstvo visoki doprinos rastu dolazi i od prerađivačke industrije te građevinarstva. Kontinuirano pozitivni trendovi su i u djelatnosti informacija i telekomunikacija.




U strukturi osiguranika prevladavaju prerađivačka industrija s 15,7 posto i trgovina s 15,4 posto. I u njima raste broj osiguranika, ali još uvijek nije dosegnuo razine iz svibnja 2019. godine.

S druge strane, kontinuirani pad broja osiguranika prisutan je u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja.

U ljetnim mjesecima očekuje se nastavak rasta broja osiguranika, potaknut oporavkom gospodarstva i turističkom sezonom.




Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.