Foto: Ilustracija/Unsplash

Radnike na određeno čekaju veće plaće i bonusi: Evo koliko

Autor: Dnevno.hr

Čak 8,5 posto veće plaće te bonuse koji sežu i do 1000 eura mogli bi uskoro dobiti radnici zaposleni na određeno vrijeme u nekoliko velikih industrijskih grana. Dio je to pregovora o novom kolektivnom ugovoru između poslodavaca i njemačkog sindikata IG Metall.

Postojeći kolektivni ugovor istječe 31. ožujka sljedeće godine. No, pregovori o novome započinju već sredinom prosinca. Oba su zahtjeva rezultat djelovanja posebnog sindikalnog odbora za privremeni rad, piše Fenix-magazin.de.

ČISTAČICA APARTMANA I BUDUĆA DOKTORICA OTKRILA SVE! ‘Ma kakvih 20 eura po satu. Ovoliko plaćaju škrti vlasnici vila, a još očekuju da im i bazen očistite’

“Radnicima na određeno vrijeme također je važno da im se plaće redovito povećavaju. Jedino se tako može ojačati kupovna moć građana unatoč rastu cijena. Ali povećanje plaća nije jednostavno. Poslodavci redovito odbijaju povećanje plaće ili je žele zadržati što nižom”, poručili su sindikalisti i pozvali radnike da im se pridruže “kako bi zajedno mogli provesti legitimne zahtjeve”.

Nastavak je to borbe sindikata IG Metall i Njemačke unije sindikata (DGB) za poboljšanja uvjeta rada radnicima na određeno vrijeme. Primjerice, kolektivna minimalna satnica u prvom platnom razredu porasla je sa sedama na 13 eura. U metalurškoj te elektroindustriji, kao i u industrijama drva, plastike, tekstila i odjeće postoji i model doplata koji jamči dodatnih 65 posto bonusa na plaću.

Slovenci nas i dalje blokiraju! Zna li potpredsjednik Plenkovićeve Vlade što nam rade susjedi?




Uvedeni su regresi i božičnice za radnike na određeno, koji iznose od 200 do 400 eura, ovisno o duljini radnog odnosa. Od pretprošle godine postoji i članski bonus te isplata od 500 eura za božične blagdane i godišnji odmor. Time se bonusi radnicima na određeno vrijeme penju na 1000 eura godišnje, a tijekom 2024. bi se trebali povećati.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.