Potrošači navješćuju bolja vremena

Autor: T.T.

Zaustavit će se tamo gdje je započelo, na ishodištu 'globalne recesije' gdje upravo ubrani ekonomski pokazatelji potpiruju nadu u održiv oporavak svjetske ekonomije.

Građani Amerike sve lakše se odlučuju za kupnju, što je zgodno, jer je trend zabilježen zajedno s nježnim optimizmom na tržištu rada i rastom pažljivo motrenog indeksa cijena nekretnina koji prema podacima iz siječnja nastavlja ohrabrivati u osmomjesečnom kontinuitetu.

Industrijska grupa Conference Board, u utorak je objavila podatke koji pokazuju da je indeks što mjeri stav potrošača u Americi iz pesimizma ušetao u optimizam, pa sada 52.5 konzumenata procjenjuje da im se vraća moć kupovine. Riječ je o rezultatu što je bolji od očekivanja koje je Reuters prikupio pa predstavio u svojoj redovitoj mjesečnoj analizi, a prema kojoj se očekivalo da će samopuzdanje kupaca doseći 50.0 posto.

Indeks o ‘stavovima kupaca’ u veljači je iznosio 46.4 posto.

Povjerenje u samopouzdanje

Ovo izvješće će ‘doprinijeti povjerenju školi mišljenja o oporavku ekonomije’, izjavio je za Reuters Jim Awad, koji rukovodi Zephyr Managementom iz New Yorka.

– Logično je da se uz oporavak ekonomije i dionica popravi i samopouzdanje kupaca. Ipak, pravo je pitanje što će se dogoditi iduće godine, kada se ukinu poticaji, kratkoročno, ovo su dobre vijesti – procjenjuje Awad.
Autor:T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.