‘Polančecov paket dionica’ kupuje srpski biznismen

Autor: dnevno.hr

Kapital koji je FIA Grupa spremna uložiti u FIMA Ami nije srpskog porijekla, kako se pisalo, već je riječ o stranom kapitalu koji dolazi iz Italije i Švicarske, tvrdi biznismen Mimović.

Ranko Mimović, direktor FIA Grupe, potvrdio je u priopćenju za javnost spremnost da preuzme Fimu Ami, čime će postati vlasnik 10,64 posto dionica Podravke koje se, uzgred, popularno označavaju i kao ‘Polančecov paket’. Time bi se koprivnička kompanija riješila dugova koje ima prema OTP-u i ostalim vjerovnicima.

– Kapital koji je FIA Grupa spremna uložiti u FIMA Ami nije srpskog porijekla, kako se pisalo, već je riječ o stranom kapitalu koji dolazi iz Italije i Švicarske. Namjera FIA Grupe u Hrvatskoj je investirati i poticati gospodarstvo, a nije spekulativna, kako se navodi u objavljenim člancima – napomenuo je za tportal.

Nepovjerenje javnosti

Investicijski proces na kojem radi FIA Grupa sastoji se od dva dijela. Prvi dio odnosi se na investiciju od 400 milijuna kuna u Fimu Ami, koji će se koristiti za podmirivanje postojećih dugovanja te firme prema OTP-u. Tim potezom FIA Grupa će postati suvlasnik Podravke s 10,64 posto udjela, dok se Podravka riješava svih dugova. Cilj FIA Grupe je da preko svojih fondova u Italiji temeljem kojih ima ulaz u renomiranu korporaciju Coop, plasira Podravkine proizvode na to tržište.

Drugi dio procesa odnosi se na daljnja ulaganja FIA Grupe u društva Pluris i Validus, točnije u bankarski i turistički sektor. Ovo će ulaganje ići u dva dijela. Prva faza podrazumijeva investiranje 85 milijuna eura u deblokadu društava, njihovu sanaciju iz portfelja i podmirivanje obveza prema vjerovnicima. Druga faza bavit će se stabilizacijom poslovanja, s naglaskom na daljnja ulaganja u razvoj poslovanja putem dokapitalizacija i izravnih ulaganja od 100 milijuna eura. Gotovo 240 milijuna eura ‘težak’ je čitav investicijski plan FIA Grupe.

– Obraćam vam se vezano uz novonastalu situaciju i neprovjerene napise u medijima i želim istaknuti kako FIA Grupa nikako ne pomišlja na odustajanje od pregovora o prethodno navedenim transakcijama koji su odavno započeti i htjeli bismo da FIA Grupa bude prepoznata kao ugledni, dugoročni, strateški investitor. Što je, smatram, pozitivna činjenica u trenutku kada u Republici Hrvatskoj vlada dezinvesticijska klima koja je posljedica dugoročne gospodarske krize u državi – kazao je Mimović u priopćenju.

Isto tako, Ranko Mimović je naglasio netočnost medijskih navoda da je on srpski tajkun, te se izjasnio kao slovenski državljanin s kapitalom talijanskog i švicarskog porijekla.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.