Foto: Pixabay

Pokušala platiti račun gotovinom u restoranu, doživjela šok: ‘Nisu mi htjeli vratiti novac’

Autor: Ivana Jurišić

Hoćemo li se uskoro probuditi u svijetu u kojem će gotovina postati stvar prošlosti, a građani će morati sve plaćati gotovinom ili karticom? Kako se čini, gotovina sve više postaje stvar prošlosti i u nekim zemljama je gotovo nemoguće usluge i proizvode platiti novčanicama i kovanicama.

Tako su u nordijskim zemljama kovanice i novčanice već skoro nestale, a stručnjaci upozoravaju da je pitanje vremena kada će se troškovi održavanja trenutnog sustava s fizičkim valutama ocijeniti kao previsoki u usporedbi s njihovom ograničenom upotrebom, pa će se slična stvar dogoditi i u drugim zemljama.

U Hrvatskoj je gotovina još uvijek kralj i većina građana manje transakcije plaća novčanicama, dok se tek kod većih transakciju odlučuju koristiti kartice. Problemi nastanu kada odu u inozemstvo i shvate da većina ustanova prefereira bezgotovinsko plaćanje zbog čega mogu ostati i bez novaca, kao što se dogodilo autorici objave na jednom britanskom forumu.

Foto: Pixabay

 

Nekim čudom su našli gotovinu

“Neki dan sam otišla u restoran na račun i račun me je došao nešto više od 100 funti (116 eura). Znala sam da će biti skupo, pa sam sa sobom uzela gotovinu. Kada sam htjela platiti, u restoranu su mi rekli da mogu platiti gotovinom ako želim, ali da mi neće vratiti ostatak”, opisala je autorica svoje nevjerojatno iskustvo nakon čega je zapitala je li gotovina stvarno postala stvar prošlosti.

Ona nije bila jedina koja je doživjela takvo iskustvo u restoranu. Jednoj drugoj korisnici foruma ista se stvar dogodila prošle godine kada je s djecom bila u restoranu: “Platila sam račun gotovinom, nakon čega su mi rekli da mi ne mogu vratiti nazad novac i bili su prilično bezobrazni. Kad sam im rekla da ću izaći i da će morati zvati policiju, odjednom su nekim čudom naši gotovinu. Poslije su se naljutili jer im nisam htjela platiti napojnicu”, napisala je u svom komentaru.

Nakon njihovih objava javili su se mnogi drugi korisnici foruma koji su i sami priznali da se ne sjećaju kada su nešto platili gotovinom, ali kako im nije jasna praksa ovog restorana.




Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Neugodna situacija

“Moja lokalna trgovina prihvaća samo gotovinu ako je svota ispod pet funti, iako su to sada promijenili u tri funte”, “Trebali su objasniti što rade prije nego što si išta naručila”, “Koristim gotovinu samo kada plaćam svoju čistačicu”, Ne daju ostatak? Više se nikad ne bih vratila u taj restoran”, “Redovito koristim gotovinu i dajem je kao poklon za rođendan, još mi nitko nije vratio”, bili su samo neki od komentara.

Zadranka otišla u švedski restoran i ostala bez riječi: ‘Tko tu koga pravi ludim’




Javili su se i neki koji su i sami imali neugodnih situacija zbog neprimanja gotovine, ali priznajući da je za poduzetnike puno praktičnije i jeftinije koristiti kartice.

“Moj restoran na poslu ne uzima gotovinu, što nam je znalo stvoriti probleme kada je cijeli sistem pao. Ja sam radila u banci i lokalni poduzetnici su ujutro morali dolaziti po gotovinu i navečer je stavljati u banku što je trajalo dosta vremena, a nije baš bilo ni jeftino.

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.