POČINJE NATJEČAJ: Za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća izdvaja se oko 200 milijuna kuna

Autor: T. Pšenko

Građani za prijavu prvo kontaktiraju certifikatora te zatim traže i ponudu izvođača radova, a pri tome trebaju voditi računa da su preporuke u izvješću o prvom energetskom pregledu u skladu s ponudom izvođača. Nakon toga svu potrebnu dokumentaciju definiranu Javnim pozivom dostavljaju u Fond.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske raspisao je Javni poziv fizičkim osobama (građankama i građanima) za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća. Cilj je energetski obnoviti obiteljske kuće kako bi se povećala energetska učinkovitost kućanstava, smanjili mjesečni troškovi za energiju i vodu za 30 posto pa do čak 60 % te ukupno poboljšala kvaliteta života. Istovremeno, provedba programa uključuje i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka.

Jedna od ključnih promjena u provedbi programa u donosu na prošlu godinu je ta da se na Javni poziv mogu javiti svi građani koji zadovoljavaju uvjete propisane Javnim pozivom, neovisno o tome u kojoj se jedinici lokalne samouprave nalaze, a prijava se šalje direktno u Fond. Bit će potrebno napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Izradu energetskog pregleda građani će zatražiti s popisa koji je objavljen uz Javni poziv, a njihov trošak u potpunosti snosi Fond. Ukinut je i sustav bodovanja tako da se građani mogu prijaviti za jednu ili više mjera, a prijave se zaprimaju i obrađuju po redoslijedu zaprimanja. Imajući u vidu iskorištavanje za maksimalno četiri mjere moguće je dobiti od maksimalno 84.000 kuna (40%) do 168.000 kuna (80%) za jednu obiteljsku kuću.

Ukratko, građani za prijavu prvo kontaktiraju certifikatora te zatim traže i ponudu izvođača radova, a pri tome trebaju voditi računa da su preporuke u izvješću o prvom energetskom pregledu u skladu s ponudom izvođača. Nakon toga svu potrebnu dokumentaciju definiranu Javnim pozivom dostavljaju u Fond.

Tekst Javnog poziva, popis certifikatora i ostale informacije možete pronaći na web stranicama Fonda.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.