Foto: Ilustracija: Vlado Kos / CROPIX

Nekoć su bili najjači proizvođači, a danas su u problemima: ‘Za njih kilogram vrijedi jedan cent’

Autor: Dnevno.hr

Jarmina, mjesto nadomak Vinkovaca, poznata je još i kao kolijevka hrvatskog voćarstva. Nekoć su se ondje na 1000 hektara nalazili najveći nasadi jabuka u bivšoj državi te treći po veličini u Europi. Danas je, pak, situacija podosta drukčija.

Na svega stotinjak hektara jabučnjaka natiskalo se desetak mladih proizvođača. Kako bi bili što konkurentniji na tržištu, osnovali su udruženje Crovita. Zbog pritiska otkupljivača, malih otkupnih cijena, ali i još jeftinije robe iz uvoza, proizvođači sve teže plasiraju svoje plodove na tržište. Mnogi, poput Miroslava Kolića, snalaze se prodajom jabuka na kućnom pragu.

“Za njih kilogram jabuka vrijedi jedan cent. Sad vi zamislite, jedan cent vam košta izrada fakture za tu jabuku. Kilogram jabuke na fakturi – jedan cent. To nijedna proizvodnja ne može izdržati, a pogotovo proizvodnja jabuke”, istaknuo je za HRT Miroslav Kolić, proizvođač jabuka i direktor proizvođačke organizacije Crovita.

Foto: Unsplash

Vjerni kupci

Plodovi su se već formirali zbog neuobičajeno toplog vremena. Sad slijedi pljevidba, što je mukotrpan i naporan posao, kojeg otkupljivači ne cijene, a uvozna roba degradira. “Premalu cijenu dobijemo. Ne možemo našu proizvodnju, troškove proizvodnje s tom cijenom pratiti. Jako puno ima uvezene jabuke u trgovačkim lancima što je za nas žalosno, a ja mislim i za kupce, rekla je voćarka Ljubica Ciglar.

Zahvaljujući ujedinjavanju u Crovitu, nekako se uspijevaju održati. Samo zahvaljujući svojom upornošću i vjernim kupcima, uspijevaju sačuvati poslove za 23 stalna zaposlenika, a time i proizvodnju jabuke na krajnjem istoku Hrvatske.

“U principu imamo ljude koji u prosjeku na tjednoj bazi dolaze po jabuke i zadovoljni su. Jako puno novih kupaca imamo i oni isto su s najavom da se vraćaju”, zaključila je proizvođačica jabuka Anita Kolić.

Jedna stvar iznenadila je proizvođače jagoda: Neki su se ove godine zabrinuli







Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.