Davor Javorovic/PIXSELL

Ministrica Žalac povjerenici Corini Cretu: „Uz podršku Europske komisije iskoristit ćemo raspoloživa EU sredstva!“

Autor: dnevno.hr

Teme razgovora bile su status provedbe EU fondova u Hrvatskoj, predstavljanje prioritetnih aktivnosti i mjera za povećanje apsorpcije sredstava iz EU fondova i uspostava učinkovitijeg sustava upravljanja i kontrole, jačanje administrativnih kapaciteta te budućnost kohezijske politike Europske unije.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, u pratnji državne tajnice Spomenke Đurić, pomoćnika ministrice Dragana Jelića i Ane Odak te glavnog savjetnika Juraja Ivankovića, sastala se danas u Bruxellesu s Corinom Crețu, povjerenicom Europske Komisije za regionalnu politiku i predstavnicima njezinog tima zaduženim za Hrvatsku. Teme razgovora bile su status provedbe EU fondova u Hrvatskoj, predstavljanje prioritetnih aktivnosti i mjera za povećanje apsorpcije sredstava iz EU fondova i uspostava učinkovitijeg sustava upravljanja i kontrole, jačanje administrativnih kapaciteta te budućnost kohezijske politike Europske unije.

Ministrica Žalac informirala je povjerenicu Crețu o provedenim aktivnostima od njezinog stupanja na dužnost u Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te najavila nove aktivnosti kojima će se pojednostaviti procedure i ubrzati postupci od pripreme i objave EU natječaja do ugovaranja i provedbe projekata koji se financiraju bespovratnim EU sredstvima.

Kako bi se omogućilo što učinkovitije korištenje raspoloživih sredstava iz EU fondova nastavilo se raditi na pojednostavljenju procedura i sustava te je pripremljen Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o tijelima u sustavima upravljanja i kontrole korištenja Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda. Izmjenama i dopunama navedene Uredbe pojednostavljuje se sustav upravljanja i kontrole Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., odnosno korištenje 6,881 milijardi eura za ulaganja u infrastrukturne investicije (u područjima prometa, energetike, zaštite okoliša, ICT-a) i pružanje potpore razvoju poduzetništva i istraživačkih djelatnosti.

Povjerenica Cretu iskazala je zadovoljstvo dosadašnjim radom aktualne Vlade RH i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te još jednom naglasila kako Hrvatska mora ubrzati postupke ugovaranja i provedbe projekata kako bi u potpunosti iskoristila sva EU sredstva koja su joj na raspolaganju u financijskoj omotnici za razdoblje 2014.-2020.

Ministrica je zahvalila na dosadašnjoj podršci Europske komisije te istaknula da Europsku komisiju vidi kao našeg partnera koji će nas i dalje pratiti na putu izgradnje pametnog, održivog i uključivog razvoja Republike Hrvatske unutar velike europske obitelji.

„Uz podršku Europske komisije sigurna sam da ćemo uspostaviti učinkovitiji sustav i iskoristiti sva raspoloživa sredstva iz EU fondova“ – izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Povjerenica Cretu potvrdila je dobar partnerski odnos s Hrvatskom najavivši novi sastanak s ministricom i suradnicima u Zagrebu, 27. travnja 2017.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.