Kako na brzinu zaraditi novac na višku stambenog prostora?

Autor: D.G.

Umjesto 200 do 400 eura na mjesec koliko možete zaraditi iznajmljivanjem svoga stana, kratkoročnim najmom gostima kojih u metropolu dolazi oko pola milijuna godišnje, zaradili bi ste i do 3.000 eura mjesečno.

Za sve one koji u Zagrebu raspolažu viškom stambenog prostora, a ne žele ga iznajmljivati na duže vrijeme te čekati stanarinu svakog mjeseca, na tržištu se pojavila puno unosnija prilika za zaradu – kratkoročni najam stanova. Umjesto 200-400 eura na mjesec, koliko iznosi prosječna stanarina, stanodavci su sada u prilici dobiti 50 do 100 eura za samo jednu noć, odnosno do čak 3.000 eura na mjesec.

U glavnom gradu Hrvatske, naime, smještaj godišnje zatraži u prosjeku oko pola milijuna gostiju. Oni ostvare oko milijun noćenja. Samo ove u prvih šest mjeseci ove godine bilo ih je već nešto više od 360.000 s više od 600.000 noćenja. U prosjeku se u metropoli zadrže dva do tri dana.

Apartmanizacija metropole

Smještaj im, prema podacima Turističke zajednice Grada Zagreba, u vidu apartmana i hostela za sada nudi tek 120 osoba. Nedovoljno za toliku količinu turista. Tu su svoju priliku prepoznali iznajmljivači stanova koji po uzoru na iznajmljivanje apartmana na Jadranu sada to isto čine u Zagrebu.

Zanimljiv je primjer Nove galerije u Španskom. Kada se, zbog recesije, njen vlasnik Ivan Čalić suočio s otežanom prodajom stanova, počeo ih je iznajmljivati već od 450 kuna po danu. Posao mu je odlično krenuo i sada više ni ne pomišlja da novosagrađene stanove prodaje. Osim njega u Zagrebu se kratkoročnim najmom bavi tek nekoliko tvrtki poput Zagreb prometa i Veriba. Nedovoljno za pola milijuna turista koliko ih godišnje posjeti metropolu.

Da bi se moglo kratkoročno iznajmiti stan potrebno je prije svega registrirati se za turističku djelatnost i udovoljiti uvjetima koje detaljno propisuje Ministarstvo turizma na svojim stranicama, na kojima stoji kako je soba za iznajmljivanje “objekt u kojemu se gostu pruža usluga smještaja”, ali se mogu pružati i usluge doručka, prehrane i napitka. Isto se odnosi i na apartman, s razlikom da gost sam ima mogućnost pripreme i konzumacije hrane.

Potrebni obrasci za registraciju djelatnosti mogu se pomoći na internetskim stranicama Grada Zagreba.




Nastavi li Zagreb s rastom turističkog trenda taj bi se trud vrlo brzo mogao isplatiti. Uostalom, želju turista da odsjedaju u privatnim apartmanima u glavnom gradu prepoznale su i brojne turističke agencije, koje su privatnu ponudu uvrstile uz bok hotelskoj ponudi.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.