AP
+ AAA -

M. Stefanov: Ukrajina bi mogla izgubiti rat koji je zapravo dobila

Autor: Admin

Oni koji su izbjegli mobilizaciju i dalje su raspršeni izvan Ukrajine diljem svijeta. Tako se došlo u situaciju da prosječna dob vojnika u Ukrajini trenutačno iznosi oko 43 godine, dok je na početku ruske agresije iznosila između 30 i 35 godina. Redove su prorijedili gubici na ratištu, a mobilizacija se dodatno usporila.

Mnoštvo utjecajnih političara, poglavito u Europi, koji se javno iskazuju velikim prijateljima Ukrajine trebali su kao pravi prijatelji biti iskreni prema Ukrajini i ne zavlačiti je manipuliranjem i lažnim obećanjima. Prijatelji su ukrajinskim dužnosnicima na vrijeme trebali iskreno reći da je jedan od njihovih ključnih problema mobilizacija koja nije uspjela, a tek potom problem oružja i streljiva.

Rusi su se naučili braniti od HIMARS-a

Dolazak američkih raketnih sustava HIMARS dočekan je s velikim medijskim uzbuđenjem. Sustav se brzo pokazao učinkovitim u gađanju udaljenih i operativno vitalnih ciljeva kao što su ruska zapovjedna središta i skladišta streljiva. Ipak, više od dva mjeseca nakon početne upotrebe dinamika napada na kritične ciljeve postupno se počela usporavati, očito u mjeri u kojoj su se Rusi prilagođavali pojavi novog i visokopreciznog oružja na ratištu.

Djelomično se to može pripisati tomu što su izvršene borbene misije uhvatile korak s obavještajnim ciklusom – mnoge poznate mete već su bile pogođene i bilo je potrebno prikupiti svježe obavještajne podatke kako bi se locirale i identificirale nove isplative mete.

Usprkos neporecivoj učinkovitosti većine ovih sustava, velik dio početne pompe oko njih kao onih koji mijenjaju pravila na bojnom polju postupno je nestao kako se rat produljivao, a potraga
Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Stefanov: Ukrajina bi mogla izgubiti rat koji je zapravo dobila

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.