Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Zapalio je javnost oko Vukovara: Optuživali su ga i da si je nezakonito podigao plaću

Autor: F.F

Valter Flego rođen je 15. kolovoza 1972. godine u Kopru, u Sloveniji. Radi se o istaknutom hrvatskom političaru koji od svibnja 2013. godine obnaša dužnost župana Istarske županije. Član je Istarskog demokratskog sabora (IDS), regionalne stranke koja se zalaže za autonomiju. Po struci je visoko obrazovan, s diplomom iz strojarstva i magisterijem iz ekonomije. U našem feljtonu obrađujemo bivše i sadašnje zastupnike…

Osnovno obrazovanje i prve dvije godine srednje škole završio je u Buzetu, nakon čega se preselio u Rijeku gdje je završio tehničku školu. Godine 1991. upisao je studij strojarstva na Sveučilištu u Rijeci, diplomiravši 1996. s odličnim uspjehom. Tijekom studija, bio je nagrađivan za svoja akademska postignuća, uključujući Rektorovu nagradu i nagradu Grada Buzeta.

Nakon stjecanja diplome, nastavio je obrazovanje na poslijediplomskom studiju menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, gdje je 2000. stekao magisterij iz ekonomije. Valter Flego je u braku od 2002. godine sa suprugom Brankom, učiteljicom u Vrhu i imaju dva sina.


Foto: Marijana Banko / CROPIX

Ponovno želi u Europski parlament

Politički angažman Valtera Flega započeo je 2001. godine kada je izabran za gradonačelnika Buzeta. Na tu poziciju ponovno je izabran 2005. godine, a 2009. godine je na prvim izravnim izborima za gradonačelnika osvojio preko 84% glasova, što je bio najveći rezultat u Hrvatskoj. Godine 2013. kandidirao se za župana Istarske županije i pobijedio Damira Kajina, svog bivšeg stranačkog kolegu. U toj kampanji Flega su podržavali IDS, Hrvatska narodna stranka (HNS) i Zeleni, dok je Kajin imao potporu Socijaldemokratske partije (SDP) i drugih stranaka.

Godine 2019. Valter Flego kandidirao se za Europski parlament i osvojio mandat kao dio Amsterdamske koalicije, koja je dobila 5,19% glasova. Flego je osvojio 38,03% preferencijalnih glasova, što mu je osiguralo mjesto u parlamentu. Sada se ponovno želi kandidirati za Europski parlament.

“Jedini sam kandidat iz Istre s realnom šansom za Europski parlament. Velike stranke nemaju predstavnike iz naše županije i zato vjerujem da će ova lista dobiti još veći broj preferencijalnih glasova. Naša je lista za sve koji žele argumentiranu, realnu i pristojnu politiku, a ne svađe i uvrede”, rekao je Flego povodom europskih izbora.

Milanovićev recept za uspjeh u životu: Predsjednik dao važan savjet Hrvatima




Koji su njegovi uspjesi?

Kao jedan od najvećih uspjeha Flega, svakako je uloga izvjestitelja Europskog parlamenta za program Digitalna Europa te mogućnost korištenja 26 milijardi eura iz Instrumenta za povezivanje Europe. Također, na njegovu inicijativu, označavanje najboljih poljoprivrednih proizvoda označava se novom ‘premium’ oznakom.

Foto: Mirko Ferlin / CROPIX

Flego voli istaknuti kako su se u njegovom mandatu “ujedinili svi hrvatski zastupnici u parlamentu i to u nekoliko navrata”. Sudjelovao je i u temama kao što su smanjivanje korištenja dizela u automobilima, kvaliteta zraka u Europi, vodoopskrba u Europi, segregacija i diskriminacija romske djece u obrazovnom sustavu, o mogućnosti pristojnog stanovanja za sve, kvalitetna radna mjesta u socijalnom tržišnom gospodarstvu, zdravom načinu života i mnogim drugim.




No, Flego nije poznat samo po svojim djelovanjima u Europskom parlamentu. Flego je izazvao polemiku 2013. godine kada je izjavio da neće dopustiti prikupljanje potpisa za referendum o dvojezičnosti u Vukovaru. Ova njegova izjava izazvala je reakcije organizatora i podržavatelja referenduma.

Masovna uhićenja diljem Hrvatske: Desetorka dilala marihuanu, među njima navodno i poznato lice

Bilo je i kontroverza

Iste godine, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pokrenuo je istragu protiv njega, a 2014. godine podignuta je optužnica. Flego je bio optužen za nezakonito povećanje plaća za sebe i svoje suradnike u razdoblju od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. godine.

“Ispada da sam kriv jer sam vjerovao suradnicima i u sam sustav, odnosno institucije. To je moj komentar na današnju odluku. Naravno da ću se žaliti i vjerujem da će Vrhovni sud uvažiti moje argumente”, rekao je kada ga je USKOK optužio za povećavanje plaća, kako suradnicima, tako i sebi.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.