Foto: Screenshot

(VIDEO) ‘MASLENICU’ NIJE PREŽIVJELO 490 NEPRIJATELJA! ‘Vjerovali smo u mir, opustili smo se’

Autor: Snježana Vučković

VRO Maslenica, monumentalna i munjevita oslobodilačka akcija HV-a, osmišljena je u apsolutnoj tajnosti. Mozgovi operacije Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, smatrali su da je faktor iznenađenja ključan, pa su zbog toga na kompletnom zadarskom području isključili sve telefone.

Čini se kako je za uspješnost “Maslenice” tajnost o početku akcije bio ključan element, što se, usporedbe radi, sa Olujom nije dogodilo. Upravo zato, a jasno i radi odlučnosti i hrabrosti hrvatskih vojnika, ova je operacija u samo 4/5 dana došla do zacrtanih ciljeva. Oslobođeno je 202,39 kilometara kvadratnih, no žrtve su bile brojne. Sa neprijateljske strane poginulo je 490 vojnika, što VRO Maslenicu svrstava u najkrvaviju operaciju Domovinskog rata.

Dolazak kapetana Dragana

Srpska strana u prvim je danima napada bila izrazito ogorčena. Potpuno zatečeni i u rasulu, pokušali su se organizirati i donekle im je u tome pomogao dolazak oko tisuću dragovoljaca na čelu s kapetanom Draganom. Njihove izjave s početka akcije jasno opisuju iznenađenost, ali i razočaranje jer je “Hrvatima u ovome pomogao svijet, a UNPROFOR je zakazao jer je napadnut goloruk narod koji je mislio da je konačno zavladao mir”.

Tvrdili da je UNPROFOR “mozak operacije”

“Sve je to djelo UNPROFOR-a. Na račun njega su ustaše provezle teško naoružanje. Prošla je kompletna pješadija i artiljerija, pa je jasno da su imali podršku”, kazao je Krste Višić, pripadnik milicije tzv. RSK.

“Ustaške su se snage koristeći kao štit snage UNPROFOR-a pokušale probiti do Masleničkog mosta u pravcu Jasenica. Zbog iznenađenja nismo uzvratili vatrom, ali mislim da ćemo uspjeti adekvatno odgovoriti. Više ni jednu stopu nećemo nazad”, izjavio je drugog dana Maslenice major Jovan Dopuđ.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.