Foto: Brazilian Special Police Battalion

STRAH I TREPET ZA FAVELE! OVE BRAZILSKE SPECIJALCE ZOVU ‘ODRED SMRTI’: Imaju crne odore i lubanju na rukavu

Autor: Snježana Vučković

BOPE brazilska specijalna jedinica, odnosno, Policijski bataljun za specijalne operacije je policijska taktička jedinica u sastavu brazilske Vojne policije. Jedinica je osnovana 1991. godine, a  danas je čini oko 400 pripadnika. Grb jedinice je lubanja probodena nožem i dva prekrižena pištolja. Prema njihovim riječima, probodena lubanja predstavlja ,”pobjedu nad smrću’” što je i moto ove jedinice.

BOPE obavlja specijalne policijske zadatke kada situacija postane preteška za redovnu policiju.

Obučeni za borbe u favelama i uskim uličicama

Foto: Brazilian Special Police Battalion

“Kada građani imaju problem oni zovu policiju. Kada policija ima problem, onda zovu BOPE”, kaže njihov zapovjednik.

Osnovni zadatak jedinice je borba protiv kriminala i  trgovine drogom u favelama u predgrađu Rio de Janeira. BOPE jedinica ima veliko iskustvo u uličnim oružanim sukobima i dobro su obučeni za kretanje kroz uske ulice i prolaze kroz favele. BOPE ne obavljaju redovne policijske poslove i njihov zadatak nije služiti narodu i braniti ga, već predstavljaju krajnje sredstvo represije u borbi sa kriminalom. U odnosu na redovnu policiju imaju specijalno naoružanje i opremu za koju obična policija nije obučena. Odjeveni u crne uniforme sa crnim beretkama i noseći svoj logo, BOPE jedinica predstavlja strah i trepet gdje god da se pojavi.

Foto: Screenshot

Borci za ljudska prava ih ne vole

U borbi sa kriminalom su nemilosrdni pa nije rijetkost da dolazi do smrtnih ishoda ukoliko netko ne postupi po njihovom naređenju. Zbog toga su ih razni mediji i borci za ljudska prava proglasili Odredom smrti apelirajući na preveliku upotrebu sile i represije prema građanima. Jedinica često u svojim akcijama koristi crna oklopna borbena vozila pod nazivom ,”Mirotvorac’”. Od naoružanja najviše se koriste M16, M4, brazilska jurišna puška IMBEL MD97 i  brazilski pištolj Taurus PT92.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.