Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Rafalei su u Hrvatskoj: Plenković zahvalio i Banožiću, Milanović podsjetio na legendarne pilote

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb je stiglo prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea i to dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura. Dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za ovo su se mjesecima obučavali. Prvi borbeni avioni u vojarnu Pukovnik Marko Živković u Velikoj Gorici došli su oko 12:30, a svečanosti je nazočio čitav državni vrh, što je ujedno bio prvi susret predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića nakon izbora.

“Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od jednog sata i četrdeset minuta, piloti pobjedničke Hrvatske vojske u Hrvatsku će dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora”, najavio je ministar obrane Ivan Anušić na društvenoj mreži X. Hrvatska će vojska tako imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u obrambene snage, poručio je resorni ministar.

Događaje pratimo UŽIVO

16.25 Plenković gledao u mobitel za vrijeme Milanovićevog govora

Plenković većinu Milanovićevog govora provodi gledajući u mobitel. U rijetkom trenutku kad nije gledao u mobitel, vrlo je očito uzdahnuo.

16.20 Božinović: Ovo je ključni korak prema modernizaciji

“Uvođenje novih zrakoplova u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo predstavlja ključni korak prema modernizaciji i osnaživanju obrambenih sposobnosti RH. Osim što omogućuje bolju zaštitu našeg zračnog prostora, ovaj korak ima duboke posljedice na sveukupnu nacionalnu sigurnost”, napisao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na svom X-u.







14:22 Milanović: Ovo je velik dan

“Ovo je velik i lijep dan za Hrvatsku, onima koji su na tome radili čestitam, napravili su dobar posao. To će nam dobro služiti. Ovo je prilika da se podsjetimo onih s kojima je počeo Anušić, ekipa iz Čepina koja je prva branila hrvatsko nebo. To su bili hrabri ljudi koji su odlučili uzeti što je naše, ti prvi dečki koji su preletjeli, preteča su današnjih dečki. Hrvatski piloti, hrabri ljudi, Rudof Perišin je poginuo, dali su od sebe čudo i sve. Dužni smo i Danijelu Boroviću, koji je prvi doveo u Hrvatsku borbeni zrakoplov 1992. Protiv njega je i dalje na snazi optužnica za ratne zločine, dužni smo to riješiti. Tu prošlost ne smijemo zaboraviti, u sadašnjici imamo modernu tehnologiju. Ovi avioni su jedni od najboljih u svijetu, vidim ih kao buffet sa stola s kojeg ne možemo pojesti sve, Hrvatska vojska je zrakoplovstvo i još toga. Na porinuće brodova čekamo godinama, to je trebalo biti gotovo 2018. godine. To nam treba, bez toga nismo pomorska zemlja, treba nam streljivo, u cijelom svijetu je stanje nesigurno. Moramo voditi računa o svojim interesima, da nabavimo još Panzer haubica. Onima koji preuzimaju govor za ova skupa sredstva, pozivam da budu odgovorni, odvažni i hrabri, da između dvije krajnosti biraju srednji put i da još jednom uz pozdrave i čestitke budu odvažni. Hrvatskoj vojsci još jednom hvala i domovini vjerni”, rekao je Milanović.

14:20 Govori Jandroković

Govor drži predsjednik Sabora Gordan Jandroković drži govor, Milanović i Plenković sada sjede jedan kraj drugog, no razina ignoriranja je dosad neviđena.

14:10 Plenković: Hvala Krstičeviću, hvala i Banožiću

“Puna su srca svih na ovom zajedničkom i velikom ostvarenju, jačamo strateško partnerstvo s Francuskom, ušli smo u Dassault obitelj Rafalea, to mijenja našu ulogu u okviru NATO saveza i EU. Hvala svima koji su osam godina radili na ovom projektu. Želim zahvaliti Damiru Krstičeviću, pojasnio si koliko je važno donijeti strateške odluke. Koliko je bilo zahtjevno, vidjeli smo u prvom pokušaju kada F-16 Barack nije došao u Hrvatsku, no nismo se pokolebali, krenuli smo u drugi proces. Hvala i Banožiću, u čijem mandatu smo nabavili ove zrakoplove. To je bio zahtjevan proces. Ovo je neponovljiv trenutak, ovi avioni će čuvati naše kopno i more sljedećih 40 godina, bit ćemo respektabilna vojna sila. Ovo se ne događa svaki dan”, rekao je Plenković.

13:37 Počela svečanost

Počela je svečanost u povodu dolaska borbenih zrakoplova Rafale u Hrvatsku.

13:25 Plenković rekao da je svima srce puno, a onda dobio pitanje o Milanoviću

“Ostvarili smo san, puno je srce svima”, rekao je Plenković. No, na pitanje o Milanoviću i jesu li se pozdravili kratko je presjekao: “Ne znam”.

13:15 Milanović i Plenković čestitali pilotima, predsjednik se popeo na avion

Predsjednik Zoran Milanović čestitao je pilotima, on je bio prvi na redu, za njim je išla delegacija Vlade RH, ministar obrane Ivan Anušić, premijer Andrej Plenković i ostali ministri.

Čini se da se Milanović i Plenković uspješno ignoriraju. Predsjednik Milanović popeo se na jedan od Rafalea i na nekoliko sekundi ga proučio.

Foto: Screenshot/N1

12:45 Ništa od preleta

Zbog kiše i lošeg vremena onemogućen je prelet Rafalea koji slijeću jedan po jedan zbog oblaka, radi se o radarskom razdvajanju.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

12:40 Sletjeli svi Rafalei

Sletjelo je svih šest Rafaelea na Pleso. Pozdravili su ih članovi hrvatskog državnog vrha, uključujući predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

12:20 Prvi Rafalei su sletjeli

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

12:20 Počela službena ceremonija

Stigao je predsjednik Zoran Milanović. Pozdravio je počasni vod.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

12:15 Državni vrh na Plesu, čeka se Milanović

U zračnoj bazi Pleso zasad se od političara mogu vidjeti Zdravko Marić, Zlatan Hasanbegović, Arsen Bauk te glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić, što znači da bi i predsjednik Milanović uskoro trebao stići. Tu je i umirovljeni vojni pilot Ivica Ivandić, kao i Branko Borković, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske poznat po svom ratnom nadimku Mladi jastreb.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

12:05 Veliki pozdrav iz kokpita Rafale: “Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!”

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor piloti HRZ-a koji su poletjeli s aerodroma u Bordeauxu nešto prije 11 sati, poslali su poruku svim hrvatskim građanima s povijesnog preleta.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: “Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!”

12:00 Sve je spremno za doček Rafalea

Na Plesu je sve spremno. Riječ je o četiri jednosjeda i dva dvosjeda kojima upravljaju hrvatski piloti nakon 15-mjesečne obuke u Francuskoj. U zračnoj luci Pleso u vojarni “Pukovnik Marko Živković” bit će organiziran svečani doček na kojem će se okupiti čitav državni i vojni vrh uključujući i predsjednika Milanovića, premijera Plenkovića, zatim predsjednika Sabora Jandrokovića, ministra obrane Anušića.

Nakon preleta, a potom i slijetanja hrvatskih Rafalea, bit će upriličen i prelet akrobatske grupe Krila Oluje. Piloti Rafalea potom će se postrojiti i izvršiti prijavak pred visokim uzvanicima koji će potom i sami moći obići naše Rafale.

10:35 Josip Štimac: Napokon je stigao taj dan

Josip Štimac, general-bojnik u mirovini, član Upravnog odbora HGZ-a, gostujući jutros u Studiju 4 je rekao kako je napokon stigao i taj dan.

“Kad se samo sjetim svih tih početaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i svih nas entuzijasta koji smo dolazili sa svih strana i u svakakvim uvjetima, sa srcem, željom i uvjerenjem da ćemo ostvariti jedan san koji se danas ipak ostvario”, rekao je Štimac. Dodaje kako je duboko vjerovao da će se dolazak ovih modernih zrakoplova u Hrvatsku dogoditi.

“Ne bih se s tolikim žarom i s tolikim entuzijazmom borio kroz sve ovo vrijeme za opstanak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ako želimo pravedan poredak u ovom svijetu, vjerujem da sve te nacije i države trebaju biti dostojanstvene i trebaju na neki način pridonijeti sveopćem blagostanju i sveopćem napretku ovoga svijeta. Neka smo mi to dočekali”, kazao je.

09:20 General Tretinjak: Čut ćete ih, javite će se

O dolasku prvih šest borbenih zrakoplova Rafalea, nove eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva govorio je za HTV brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane.

“Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se”, najavio je Tretinjak.

09:15 Anušić: Sve je spremno

Ivan Anušić, ministar obrane u bivšoj HDZ-ovoj vladi, objavio je na X-u da je sve spremno za dolazak Rafalea” najavio je Anušić.

“Sve je spremno za dolazak prvih šest Rafala u Hrvatsku! Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1:40 h, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora. Modernizacija borbene letačke flote najveće je ulaganje Vlade RH i MORH-a u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše Domovine!” napisao je Anušić.

09:10 Beroš objavio snimku Rafalea: ‘Dolazimo’

Ministar zdravstva Vili Beroš podijelio je na Facebooku snimku Rafalea uz natpis “Dolazimo” te stihove “Nije to obična tkanina, srce mi ko najveća planina…” iz pjesme “Hrvatska zastava”.

– #ZaSveIzazove Za #SigurnaHrvatska – napisao je.

08:30 Ministarstvo upozorava građane na buku

“Tijekom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova. Također, očekuje se i pojačan cestovni promet na području Međunarodne zračne luke ‘Dr. Franjo Tuđman’. Zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju”, priopćili su iz Ministarstva obrane, upozorivši javnost na buku.

08:15 Izgrađena popratna infrastruktura

Svečanost prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona održat će se u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje su na kompleksu ukupne površine oko 20 tisuća metara četvornih, izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište pričuvnih dijelova te hangar za smještaj aviona. Vrijednost cijelog kompleksa procijenjena je na oko 37 milijuna eura. Sad je sve spremno za prihvat moderniziranih zrakoplova četvrte generacije koji će zamijeniti MiG-ove čiji je vijek trajanja istekao.

08:00 Vojna suradnja Hrvatske i Francuske

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna suradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Krajem siječnja 2023.godine, u spomenutu francusku bazu poslana je prva skupina pilota na obuku u trajanju od 15 mjeseci. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu obrane.

Obuka pilota višenamjenskih borbenih aviona savezničkih i partnerskih država trebala bi se provoditi i u Hrvatskoj, odnosno u Središtu za obuku pilota borbenih zrakoplova (Fighter Pilot Training Center, FPTC) čije je osnivanje podržala Vlada, a predviđeno je da ono s radom počne 2026. godine.

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026.godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Hrvatska ‘čudovišta’ na nebu: Evo što sve može Rafale, ima i poseban sustav ratovanja

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.