Dino Stanin/PIXSELL

ODRŽANA VOJNA VJEŽBA ZRAČNIH I KOPNENIH SNAGA: Prvi put angažirani i Kiowa helikopteri kao potpora kopnenim snagama!

Autor: Hina

Uz zapovjednike postrojbi na vježbi su bili načelnik Stožera HRZ i PZO-a brigadir Mihael Križanec i načelnik Stožera Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Dragan Pondeljak

Na vojnom poligonu Gašinci u petak je završila petodnevna vojna vježba zračnih snaga i kopnene vojske OS RH,  na kojoj su prvi put bili angažirani Kiowa helikopteri kao potpora kopnenim snagama.

“Integracija borbenih funkcija u napadu manevarske satnije” naziv je metodsko-pokazne vježbe u kojoj su sudjelovali pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH, priopćeno je iz MORH-a.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a po prvi puta su angažirani u vježbi kao potpora kopnenim snagama u području operacija s posebnim naglaskom na uvježbavanje interoperabilnosti u združenom ratnom okruženju.

Na vježbi je pokazana velika razina interoperabilnosti zračnih snaga i kopnene vojske, ističe se u priopćenju.

Istodobno je završeno samoocjenjivanje druge razine pripadnika 2. hrvatskog kontingenta u sklopu njihovih priprema za Poljsku, gdje će sudjelovati u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prisutnosti u borbenoj skupini pod zapovijedanjem SAD-a.

Uz zapovjednike postrojbi na vježbi su bili načelnik Stožera HRZ i PZO-a brigadir Mihael Križanec i načelnik Stožera Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Dragan Pondeljak.

Svrha vježbe bila je poboljšanje razumijevanja ukupnih sposobnosti ključnog osoblja u odnosu na proces vojnog odlučivanja na razini satnije te integracije borbenih funkcija u planiranju i provedbi misije, a cilj je predstaviti i pokrenuti novi model integrirane obuke i metodsko-pokazne vježbe.
Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak izrazio je zadovoljstvo provedbom vježbe na kojoj su imali priliku po prvi put zajednički djelovati s Kiowa helikopterima, koji su odnedavno u operativnoj uporabi.

Zajedničkim djelovanjem zračnih i zemaljskih snaga u napadačkom manevru ostvaruje se integracija dviju komponenti uz dodatno uvježbavanja izviđanja, korekcije topničke paljbe, osiguranja područja i bliske zračne potpore, navodi se u priopćenju.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.