Foto: MORH
HV
+ AAA -

Kreće obvezni vojni rok, razmatra se nekoliko lokacija: Poznati detalji i plaća za ročnike

Autor: Dnevno.hr

Sada, kad je potvrđeno da se obvezni vojni rok u Hrvatskoj vraća na snagu, za sve mladiće starije od 18 godina, o pojedinostima Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga razgovaraju svakodnevno.

Naime, razmatra se desetak lokacija na kojima bi se održavala obuka. Vodit će se računa da se njome ne ometaju fakultetske obveze, a obuka će se moći proći i nakon završenog fakulteta. Svi mladići nakon što navrše 18 godina, i djevojke koje to žele, proći će obveznu temeljnu vojnu obuku.

“Mi i sada na dragovoljnom vojnom osposobljavanju imamo velik broj djevojaka i žena, čak smo u postotku bolji od prosjeka NATO-a, a obuka je ista, nema nikakve razlike”, kaže za HRT državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg.

Foto: Tomislav Brandt, Josip Kopi/Hrvatski vojnik

‘U vojarnu dolazi civil i postaje vojnik’

U MORH-u smatraju kako ne bi trebao biti problem svake godine okupiti ciljanih 15 tisuća mladih. Obvezna temeljna vojna obuka trajat će tri mjeseca, a vodit će je oko 650 instruktora, za što je potrebno osposobiti njih još 400-tinjak. Trebala bi se održavati na šest od desetak lokacija koje se još razmatraju. Jedna je od njih Vojarna 123. brigade u Požegi, u kojoj se osposobljavaju dragovoljni ročnici i jedina u Hrvatskoj ima sve potrebne preduvjete za njihov prihvat.

“Gledajte, ovdje u ovu vojarnu dolazi civil i postaje vojnik. On tu bude osposobljen za rukovanje svojim osobnim naoružanjem, bude osposobljen za reakcije u uvjetima nuklearno kemijskog biološkog ratovanja, kretanje po bojištu orijentacija, zaštita”, govori Mile Valentić, zapovjednik 123. brigade HV-a u Požegi.

Cilj je većinu toga postići i s mladićima i djevojkama koji će proći obveznu vojnu obuku, kako bi nakon nje postali dio pričuvne komponente Hrvatske vojske.

Hrvatska vojska će sada biti strah i trepet: Anušić pokazao kakva je zvijer stigla
Najmanje 700 eura mjesečno

“Ona bi kasnije trebala biti u redovnom pozivanju u pričuvi za daljnji nastavak te obuke kako bi se ona kontinuirano odvijala. Jer ako ljudi dođu na obuku, obave ju u dva-tri mjeseca, za dvije-tri godine ne znam da se netko više može sjećati. Znači, to se mora stalno zanavljati i nadograđivati”, kaže Hrg.

Kao dodatan poticaj, razmatra se naknada od najmanje 700 eura mjesečno, određene porezne olakšice i upis u radni staž. No sve detalje MORH će u iduća dva tjedna predstaviti Vladi, nakon čega slijedi procedura i priprema za, nakon 16 godina, ponovno uvođenje obvezne vojne obuke.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.